Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mladé medvede z bojnickej zoo majú presunúť do Anglicka. Čas ale naťahuje situácia pre vtáčiu chrípku
Zdielať na

Mladé medvede z bojnickej zoo majú presunúť do Anglicka. Čas ale naťahuje situácia pre vtáčiu chrípku

BOJNICE / Pred takmer tromi rokmi celé Slovensko sledovalo príbeh medvedice Ingy, ktorá sa potulovala v okolí Liptovskej Kokavy. Nakoniec ju zastrelili a jej dve mláďatá skončili v bojnickej ZOO. Tam im však už balia kufre, pretože pôjdu do Anglicka. Cestu im ale nateraz prekazila vtáčia chrípka.

V júni 2017 sa o rozruch v Liptovskej Kokave postarala medvedica Inga a jej dve mláďatá. Usídlili sa na strome. Medvedicu nakoniec zastrelili. Mláďatá skončili v bojnickej zoo. Kubko a Žofka sa okamžite stali miláčikmi návštevníkov. "Sú to trojročné mláďatá, ktoré sa osamostatňujú od matky v prírode a začínajú fungovať samé," vyjadril sa  Jaroslav Slašťan, ZOO Bojnice. Ich často akrobatické kúsky zabávali najmä deti. Mackovia však vyrástli a v zoo im niekoľko mesiacov hľadali nový domov. Podarilo sa. Medvede čaká sťahovanie. Nový domov nájdu v anglickej zoo, od Bojníc vzdialenej viac ako 1600 km.

"Boli tu zástupcovia anglickej záhrady a chcú štyroch medveďov, my sme radi, že sa budú mať výborne," poznamenala Andrea Klasová zo ZOO Bojnice. Slovenské mená by im mali zostať - Žofia, Kubo, Fedor a Šimon. Zatiaľ čo Kubko a Žofka pochádzajú z Liptovskej Kokavy, ich dvaja kamaráti z Veľkej Fatry. "Medvede, ktoré od nás odchádzajú, sú buď osirelé, alebo ich niekto našiel," poznamenal Slašťan. 

"Uskutoční sa to najskôr, momentálne čakáme, kedy skončí karanténa v súvislosti s vtáčou chrípkou," dodala Klasová. Brány zoo sú zatvorené už takmer mesiac. Platia tu stále prísne opatrenia. Situácia je však stabilizovaná a v posledných týždňoch nedošlo k žiadnemu úhynu. Ak sa nič nezmení, budúci týždeň by mohli otvoriť. Potom začnú baliť kufre aj štyrom medveďom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy