Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalšie zakopané sudy? V bývalom areáli Chemka Strážske sa má nachádzať množstvo tajných skládok
Zdielať na

Ďalšie zakopané sudy? V bývalom areáli Chemka Strážske sa má nachádzať množstvo tajných skládok

ZEMPLÍN / V bývalom areáli Chemka Strážske sa nachádza množstvo tajných skládok, kam sa v minulosti vyvážali sudy s PCB odpadom. Potvrdil nám to očitý svedok. Zamestnanci vtedy netušili, že ide o toxické a karcinogénne látky. Ak sa to potvrdí, štát by ich mal zlikvidovať v rámci vyhlásenej mimoriadnej situácie.

"Videl som to na vlastné oči, my sme tadiaľ chodili x krát," uviedol bývalý zamastnanec Chemka Strážske Martin Giláni. Do predmetnej rokliny mali zo závodu vyvážať stovky sudov. "Roklina možno desať metrov hlboká, na spodku ešte bola voda, v tom plával ten bordel," opísal Martin Giláni. 

Jamy potom zasypali zeminou a na sudy sa na dlhé desaťročia zabudlo. Neexistujú k tomu žiadne oficiálne dokumenty. Dôkazom zamorenia sú však lesné potoky, ktoré majú záhadnú farbu a na ich hladine je pena podobná polystyrénu.

V lese by sa mali nachádzať ďalšie tony toxického a karcinogénneho odpadu. Jeho odstránenie v rámci mimoriadnej situácie prichádza do úvahy len vtedy, ak sa sudy s PCB látkami nájdu. "Územie je 500-hektárové a ja teda neviem si predstaviť, že niekto príde, presne zmapuje a tými vrtmi zistí skutočný stav," poznamenal majiteľ pozemku Jozef Adamík. 

Rozhodujúci teda bude typ a spôsob prieskumu terénu v rámci mimoriadnej situácie. Očakávajú sa aj ďalšie svedectvá ľudí, ktorí tu pracovali. Za poskytnutie informácií im nehrozia žiadne následky. "Ešte hore by malo by´t niečo," poukázal Martin Giláni. 

"Nie je vylúčené, že v rámci záchranných prác budú nájdené aj ďalšie množstvá PCB," potvrdil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. "Jediní ľudia, ktorí vedia, sú pamätníci, tí môžu niečo povedať bližšie o lokalitách," uzavrel Jozef Adamík. 

Viac o prípade sa dozviete tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy