Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Bardejove evakuovali z bytovky vyše sto ľudí. Obyvatelia ostali bez strechy nad hlavou
Zdielať na

V Bardejove evakuovali z bytovky vyše sto ľudí. Obyvatelia ostali bez strechy nad hlavou

BARDEJOV / Spolu 108 obyvateľov 11-poschodového bytového domu na ulici Pod papierňou 56 v Bardejove museli krátko po druhej hodine v noci z piatka na sobotu evakuovať po ohlásenom úniku vody s následným požiarom elektrických rozvodov.

Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Prešove, 45 obyvateľov bytovky bolo vyvedených hasičmi, sedem obyvateľov bolo evakuovaných pomocou výškovej techniky, ostatní opustili zadymenú bytovku sami. Privolaná zdravotná služba ošetrila 17 obyvateľov, z toho 4 deti, ktorí sa nadýchali splodín horenia. „Nikto nebol popálený,“ skonštatoval operačný dôstojník. V nemocnici zostávajú hospitalizované tri ženy. 

Na mieste zasahovalo 22 hasičov z hasičských staníc Bardejov, Raslavice, Svidník a Prešov s desiatimi kusmi techniky. Hasiči na miesto pristavili aj evakuačný autobus, v ktorom sú sústredení evakuovaní obyvatelia bytovky. „Týmto je za asistencie polície umožnené vstúpiť do svojich bytov a zobrať si potrebné osobné veci,“ uviedol operačný dôstojník s tým, že zásah stále prebieha záverečným prieskumom priestorov. „Požiar je uhasený, voda zastavená. Na miesto bol privolaný zisťovateľ príčin požiaru,“ dodal.

Hasiči urýchlene evakuovali všetkých ľudí, ktorí v bytovke bývajú, sedem z nich dostali z bytov pomocou vysokozdvižnej plošiny. A náročný zásah to bol aj pre záchranárov. "Situáciu komplikoval fakt, že pri nahlasovaní udalosti sme nemali presnú informáciu o počte pacientov. Záchranári ošetrili 17 ľudí, z toho 4 deti, a transportovali ich do bardejovskej nemocnice," priblížila hovorkyňa operačného strediska Alena Krčová. 

Obyvatelia ostali bez strechy nad hlavou 

Väčšina evakuovaných ľudí skončila u príbuzných. Pre tých, ktorí nemali kam ísť, zriadili evakuačné centrum v telocvični v neďalekej škole. "My sme okamžite poskytli priestor, aby si tu ľudia mohli dať čaj, aby si mali kde zloziť veci, aby sa mali kde umyť," vysvetlil riaditeľ ZŠ Pod papierňou Ján Lazor. Mesto nájde každému bez strechy nad hlavou náhradné ubytovanie, doposiaľ on požiadalo deväť rodín. Návrat do svojich domovov očakávajú až v priebehu dvoch týždňov. 

Pre závažnosť situácie v Bardejove zasadol aj krízový štáb, od siedmej hodiny ráno vyhlásili mimoriadnu situáciu. Do bardejovskej nemocnice sa nedarilo ľuďom dovolať, prijímali len urgentné linky. Po dramatickej noci zostal tento panelák úplne opustený, stráži ho policajná hliadka, a všetky byty sú prázdne. 

Požiar spôsobil skrat

Únik vody s následným požiarom vznikol v sobotu v noci po 2. hodine. Podľa hovorcu mesta Bardejov Štefana Hija k úniku väčšieho množstva vody prišlo na šiestom poschodí. Voda sa dostala až do spodných priestorov, následkom čoho vznikol skrat a začala horieť elektroinštalácia a stupačky, cez ktoré sa dym dostal až po najvrchnejšie poschodie. „Preto muselo byť všetkých 108 ľudí evakuovaných,“ dodal Hij. 

Hasičský a záchranný zbor už svoj zásah ukončil a priestor odovzdal polícii a správcovi bytového domu, ktorý realizuje obhliadku a odhad škôd. Zo strany polície bolo začaté trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. „Prebiehajú potrebné procesné úkony,“ uviedla prešovská polícia na svojom profile na sociálnej sieti s tým, že bude zabezpečovať stráženie bytovky až do pondelka 3. februára.

Búrací stroj už opustil Prešov. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy