Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenských zdravotníkov čoraz viac láka práca v zahraničí. Toto sú dôvody, prečo odchádzajú
Zdielať na

Slovenských zdravotníkov čoraz viac láka práca v zahraničí. Toto sú dôvody, prečo odchádzajú

SLOVENSKO/ŠVÉDSKO / Práca v zahraničí neláka len našich lekárov, ale aj zdravotné sestry či bratov. František sa po 13-tich odrobených rokoch na Slovensku dočkal zvýšenia platu o 100 eur. Rozhodol sa preto odísť do Švédska, kde ako sám tvrdí, zarába oveľa viac peňazí za menej roboty. Domov sa neplánuje vrátiť.

Pán František aktuálne pracuje ako zdravotný brat na oddelení chirurgie v Stockholme. Za 4 roky vo Švédsku sa mu podarilo to, čo nedosiahol ani z ďaleka po 13 rokoch na Slovensku. "Aktuálna moja mzda mesačná za 165 hodín, teda plný pracovný úväzok je zhruba 51 000 švédskych korún, čo je zhruba 5 500€," prezradil František Bajánek.

Pán Peter pracuje tiež ako zdravotný brat, ale na urgentnom príjme. Dokonca je vo svojom odbore jeden z najlepších. Od prezidenta získal ocenenie "Biele srdce", no ani to sa mu na plate neodrazilo. "Pri tých službách a príplatkoch tak to vychádza do tých 1000€. Ale to musí byť dobrý mesiac. A tých nadčasov je tam tiež niekoľko," zhodnotil Peter Bruchala.

V porovnaní so Slovenskom sú samozrejme náklady na život vo Švédsku o niečo vyššie. "Mesačne strava, ubytovanie, nafta, sem tam nejaká večera s kolegami - môžeme sa baviť o 1300 až 1500€ mesačne," skonštatoval Bajánek. Pre porovnanie náklady pána Petra sa ako sám povedal, pri všetkej skromnosti pohybujú okolo 550€.

Dôvod prečo odchádzajú slovenskí zdravotníci do zahraničia, však vraj nie je len o peniazoch. "Ja po prvej službe som prišiel úplne vysmiaty, pacientov na jednu sestru s dvoma sanitárkami, pre mňa to bol raj. Pretože my sme na Slovensku zvyknutí 30 pacientov na bežnom oddelení, 2 sestry v dennej službe a možno 2 sanitárky ak je šťastie," povedal Bajánek.

"Poznám aj ambulancie alebo oddelenia tie sestry musia fakt robiť všetko a keď majú na starosti tých 30 a na niektorých oddeleniach 60 ľudí, tak majú sa čo obracať, aby udržali čistotu a aj sa porozprávali s tými ľuďmi," vyjadril sa Bruchala. A práve v tom "osobnom prístupe" cíti František vo svojej práci vo Švédsku najväčšiu zmenu. "Mne sa moja práca zefektívnila. Ja sa môžem pacientovi venovať aj po tej fyzickej a liečebnej stránke a mám čas aj na jeho psychickú stránku. Mám čas, sa porozprávať s príbuznými," zhodnotil Bajánek.

Aj keď Peter kedysi rozmýšľal, že by odišiel skúsiť prácu za hranicami napokon sa rozhodol zotrvať doma. "Bolo to síce lákavé aj finančne, ale ja som asi ešte tá stará škola. Nie je nič krajšie, ako keď po rokoch niekoho stretnete na ulici a on vám povie, dobrý deň viete, pomohli ste mi," skonštatoval Bruchala.

Avšak práve toto je dôvod prečo sa František domov vrátiť neplánuje. Improvizovať a robiť s málom a za málo, ho už nebaví. "Ak to bude fungovať ako to funguje, tak si myslím, že tu budem do dôchodku," zhodnotil Bajánek.

Na Slovensku je kritický nedostatok detských lekárov. Polovica pediatrov je už v dôchodkovom veku. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy