Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vláda sa chystá Kmotríkovi zaplatiť za štadión 23 miliónov eur navyše
Zdielať na

Vláda sa chystá Kmotríkovi zaplatiť za štadión 23 miliónov eur navyše

BRATISLAVA / Vláda dnes odsúhlasila odkúpenie nekomerčnej časti Národného futbalového štadióna za vyše 98 miliónov eur. V pôvodnej zmluve však bola suma iba niečo nad 75 miliónov. Ministri nerokovali na Úrade vlády, ale v neďalekej Národnej banke Slovenska.

Dnešné rokovanie vlády bolo ako keby z dvoch dní. Keď ministri prichádzali, padali husté vločky snehu, keď odchádzali, svietilo už ostré slnko.

Kašeľ pri príchode signalizoval, že premiér nie je úplne fit. Neskôr sa ukázalo, že chorý je aj hostiteľ.

"Ide chrípkové obdobie a tiež som sa nevyhol vírusu, ale ubezpečujem všetkých, že na 99 percent to nie je koronavírus," žartoval premiér.

Peter Kažimír dodal: "Ako asi počujete kvalita môjho hlasu je veľmi podobná kvalite hlasu pána predsedu vlády."

Guvernér vládu okrem iného informoval, že Slovensko musí zásadne zlepšiť finančnú gramotnosť svojich obyvateľov: "Táto téma je silno spojená so zvyšovaním zadĺženosti našich domácností."

No a vláda na pôde centrálnej banky rozhodla aj o tom, že kúpna cena za Národný futbalový štadión má byť vyššia o 23 miliónov eur, ako bolo v pôvodnej zmluve.

Premiér vraví: "Od prvého základu vykopaného je tam zástupca ministerstva financií aj ministerstva školstva, ktorí dohliadali na každú jednu faktúru, na každý jeden preinvestovaný kubík betónu."

Ministerka školstva a športu však upozornila, že dnešné rozhodnutie ešte nie je definitívne, a bude to ešte dlhý proces: "Nič nebude vyplatené navyše, kým to nebude schválené EK, PMU, UVO, čiže dnes sme nikomu nič navyše nedali."

Politickú opozíciu tento krok vlády pobúril. Hovoria, že je to akési splácanie politického dlhu podnikateľovi Ivanovi Kmotríkovi, ktorý štadión momentálne vlastní cez akciovku NFŠ a štát má naň opciu.

Branislav Gröhling hovorí: "Navýšenie kúpnej ceny na takmer 100 miliónov eur považujeme za nehoráznu zlodejinu dosluhujúcej vlády."

Veronika Remišová dodáva: "V zmluve bola cena za odkúpenie futbalového štadióna obmedzená na 75 miliónov eur a neobsahuje žiadny mechanizmus na zvýšenie ceny. Skrátka, táto suma má byť konečná."

Michal Truban prehlásil: "Po voľbách toto rozhodnutie vlády okamžite zrušíme."

Ministerka Lubyová ale hovorí: "Ja to naozaj odmietam, že by sa splácal nejaký politický dlh."

Podľa podnikateľa Komtríka v priebehu rokov výstavby narástla cena betónu a ocele:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy