Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tragický prípad nehody na lyžiarskom svahu sa skončil vyhlásením rozsudku pre učiteľku
Zdielať na

Tragický prípad nehody na lyžiarskom svahu sa skončil vyhlásením rozsudku pre učiteľku

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / V marci uplynú štyri roky od tragickej sánkovačky košických školákov v lyžiarskom stredisku pri Krompachoch. Na svahu vyhasol život 12-ročnej Mišky. Bodku za prípadom dal okresný súd v Spišskej Novej Vsi.

Dve dievčatá sa po zotmení na Plejsoch spustili z kopca zvaného Komín. Potom, čo nabrali vysokú rýchlosť, vyleteli s klzákom mimo svah a vrazili do kameňov a stromov. Zranenia Mišky boli fatálne. Jej kamarátka utrpela ťažké zranenia, no prežila.

Na spišskonovoveskom okresnom súde sa tento prípad rozoberal na 12. hlavných pojednávaniach. Obžalovaná sa zúčastnila na prvom a poslednom pojednávaní.

Policajný vyšetrovateľ aj prokurátor sa zhodli, že vinníčkou tragédie je učiteľka Petra. Tá bola vedúcou školského lyžiarskeho výcviku. V osudný večer mala strážiť deti na svahu. Podľa obžaloby zanedbala svoje povinnosti.

"Z výpovedí detí vyplýva, že obžalovanú, ktorá mala dozerať na konanie detí, nevideli respektíve sa tam objavila len na chvíľku. Dokonca niektoré z detí popísali, že mala v čase nehody byť na chate a popíjať čaj," hovorí prokurátor.

"Že si odbehla na chvíľku. A toto súvisí s tým, prečo ju tam tie deti ani nevideli," dodáva sudca.

Obhajca Alexander Farkašovský hovorí: "Sa hovorí aj, že išla si pre tú bundu. Tam dnes po štyroch rokoch už ťažko možno povedať, že či ona tam bola. Väčšinu času tam bola."

Obhajca učiteľky Petry v záverečnej reči vyzdvihol jej zodpovednú prácu s deťmi. Chýbal mu ešte jeden vyšetrovací pokus s rekonštrukciou tragédie. Potom sudca vytýčil hodinovú prestávku a očakával sa verdikt.

Sudca napokon povedal: "Uznáva sa za vinnú, že dňa 3.3.2016 v čase okolo 18 - 20tej hodiny im dala súhlas, aby sa kĺzali na klzákoch. Pričom počet detí ani ich výstroj nekontrolovala a vonku v okolí chaty energetické deti ponechala bez akéhokoľvek dozoru."

Sudca Petre vymeral podmienečný trest na tri roky a zákaz činnosti, čiže byť vedúcou na detských akciách počas najbližších troch rokov. Rozsudok je právoplatný, obe strany zamietli možnosť odvolať sa.

Odsúdená učiteľka Petra Sukubová to komentovala so slovami: "Je prijateľný a ja som najviac z toho rada, že už je po tom všetkom."

Mala to byť len neškodná zábava, ktorá sa však skončila tragicky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy