Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Koronavírus sa na Slovensku nepotvrdil ani u jedného z pacientov
Zdielať na

Koronavírus sa na Slovensku nepotvrdil ani u jedného z pacientov

BRATISLAVA / Koronavírus sa na Slovensku zatiaľ nepotvrdil. Výsledky laboratórnych vyšetrení u troch osôb s podozrením na ochorenie boli negatívne. Informáciu potvrdil predseda vlády, poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR, Peter Pellegrini.

"Nový koronavírus 2019-nCoV nebol k 28. januáru 2020 potvrdený u žiadnej osoby na Slovensku. Výsledky laboratórnych vyšetrení u troch osôb s podozrením na ochorenie spôsobené novým koronavírusom boli negatívne," uviedol prostredníctvom tlačovej správy v utorok predseda vlády SR poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR Peter Pellegrini.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice tiež vylúčila koronavírus pacientky, ktorá sa vrátila z Číny. "Dňa 21. 1. 2020 sme na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice prijali mladú pacientku, u ktorej sa objavili virotické príznaky. Pacientka uviedla, že bola v zahraničí v meste Wu-chan. Po celý čas bola v stabilizovanom stave, izolovaná a bol jej potvrdený vírus chrípky typu B, na ktorý bola liečená. Vzhľadom na cestovateľskú anamnézu boli jej vzorky odoslané na vyšetrenie koronavírusu. Testy tento vírus vylúčili. Jej klinické príznaky sú už negatívne, včera bola prepustená do domácej liečby," informovala Ivana Vaněková, hovorkyňa UNLP Košice.

Príznaky podobné klasickým respiračným ochoreniam

V čase, keď krajiny hlásia podozrenia a potvrdené prípady ochorenia spôsobené novým koronavírusom, je v európskom regióne chrípková sezóna. Ochorenie spôsobené novým koronavírusom sa prejavuje príznakmi podobnými klasickým respiračným ochoreniam - horúčka, kašeľ, dýchavičnosť, ochorenie môže prerásť až do zápalu pľúc. V prípade, že niekto nebol v krajinách, kde sa nový koronavírus nachádza, respektíve nebol v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, ide s veľkou pravdepodobnosťou podľa rezortu zdravotníctva o klasickú chrípku či prechladnutie.

Ministerstvo zdravotníctva SR odporúča verejnosti zvážiť cesty do oblastí zasiahnutých koronavírusom

Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR situáciu vo výskyte nového koronavírusu podrobne sledujú. Cesty do oblastí zasiahnutých novým koronavírusom verejnosti odporúčajú zvážiť. Kľúčové rezorty na Slovensku vykonávajú podľa ministerstva zdravotníctva všetky potrebné preventívne opatrenia s cieľom maximálnej ochrany zdravia ľudí a preverujú pripravenosť jednotlivých rezortných zložiek v prípade riešenia krízových situácií.

TV JOJ sa spojila so Slovákmi a Čechmi, ktorí sú v Číne. Zisťovali sme, aká je situácia pre koronavírus. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy