Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chrípka útočí na každom rohu. TV JOJ zisťovala, ako sa pred ňou chrániť, a ako je pre nás nebezpečný vírus korona
Zdielať na

Chrípka útočí na každom rohu. TV JOJ zisťovala, ako sa pred ňou chrániť, a ako je pre nás nebezpečný vírus korona

BRATISLAVA / Chrípku môžete dostať aj v autobuse, hoci chorý človek vystúpil už hodinu predtým, než ste doň nastúpili vy. Chrípková sezóna naďalej trvá. A podľa lekárov sa úspešne šíri najmä preto, lebo nedodržiavame to najzákladnejšie opatrenie, teda zostať doma, keď sme chorí. Virologičky sme sa pýtali aj na to, v čom je nebezpečenstvo nového korona vírusu, ktorý diagnostikovali v Číne.

Vysoká teplota a slabosť prichádza náhle z plného zdravia. To je učebnicový začiatok chrípky.  Kým do školy obvykle choré dieťa nepustíme, do práce my sami kvôli pocitu obetavosti či nenahraditeľnosti vraj často prídeme chorí a vírus šírime ďalej. 

V Bratislavskom kraji sa už pomaly zapĺňajú čakárne pred v detských ambulanciách. "Tento týždeň je evidentný nárast chrípkových ochorení a ochorení podobných chrípke. Začínajú zväčša vysokou horúčkou," vyjadrila sa pediatrička Monika Antošová. "Lekári minulý týždeň zaznamenali vyše 45-tisíc respiračných ochorení vrátane chrípky. Vzhľadom na mesiac január predpokladáme, že chorobnosť bude ešte rásť," informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. 

"Vírus dokáže v ovzduší pretrvať ak je chladné a vlhké podnebie, dokonca niekoľko hodín až dní," poznamenala Tatiana Betáková, vedúci vedecký pracovník UK Bratislava. Jedným z opatrení sú napríklad aj rúška. "Rúška predstavujú akúsi vírusovú bariéru, my ale odporúčame dôkladné umývanie rúk. Dôležité je aj krátko a nárazovo vetrať," upozornila Račková. 

Virológov však momentálne zamestnáva niečo iné, a síce nový koronavírus, ktorý diagnostikovali v Číne. Naďalej preto platí odporúčanie pre cestovateľov do Číny. 

​Počet obetí tohto korona vírusu už stúpol na 17.  Naďalej sa zvyšuje aj počet chorých. V Číne ich oficiálne registrujú vyše 470. Podľa odborníkov ich môže byť v skutočnosti aj 4-tisíc. Úrady vyzývajú ľudí, aby necestovali do mesta Wu Chan, z ktorého sa vírus začal šíriť. Tamojších obyvateľov zase varujú pred odchodom z mesta. Prvého nakazeného človeka už zachytili v Spojených štátoch, ale aj v Hongkongu, či v Macau. Pre aktuálnu situáciu zasadol aj krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy