Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Horskí záchranári sa stretli vo Vysokých Tatrách. Spojil ich tréning štvornohých kolegov
Zdielať na

Horskí záchranári sa stretli vo Vysokých Tatrách. Spojil ich tréning štvornohých kolegov

VYSOKÉ TATRY / Rôzne plemená lavínových psov a psovodi z Poľska, Talianska a Slovenska sa stretli na veľkom cvičení u našich susedov vo Vysokých Tatrách. Horskí záchranári si vymieňali skúsenosti s výchovou mladých chlpáčov.

Na palube poľského vrtuľníka sa tentokrát streli rôzne plemená lavínových psov. "Brešú rovnako, ale povely dostávajú úplne inak. Ale myslím si, že či taliansky, či poľsky alebo po slovensky, psy robili vynikajúcu prácu. Tento kurz bol zameraný na motivačné cvičenia," uviedol Zdeno Fedor, vedúci kynológ HZS. 

Tentokrát hrali na cvičení hlavnú úlohu mladí štvornohí záchranári, ktorí sa len učia, ako na to. A niektorí tínedžeri mali problémy so správaním. V minulosti si totiž na inom stretnutí nepadli do oka a teraz si to pripomenuli. "Dvaja si to vysvetlili trošku viac a tým pádom pri nástupe do vrtuľníka sme museli dávať pozor a udržať odstup," vysvetlil Zdeno Fedor. Skúsení psovodi vedeli, ako ich skrotiť. Poriadky urobila štvornohá kolegyňa. "Vždy sme si dávali medzi seba fenku. Žena to poriešila tak, že boli aj jeden a aj druhý v kľude," dodal vedúci kynológ HZS. 

Psovodi nerozdávajú len povely, ale musia dokonale poznať aj povahu svojho psa. Dôležitá je aj motivácia a podľa vedúceho kynológa tí naši chlpáči sú o niečo tvrdší, ako tí zahraniční. Dokonca ich neodradia ani veľmi ťažké podmienky. "Ideme za každého počasia a to je pre nás škola a test, ako to ten pes zvládne v ťažkých podmienkach pracovať. Trošku viac dusíme psíkov na detailnejšie prehľadávanie lavínišťa. Neponáhľame sa. A čo sa týka západu, oni psíkov pustia nech pracujú samostatne. Oni potom trochu vybiehajú a je to trošku iné, ako naša práca," opísal rozdiely Zdeno Fedor.

Cvičenie v Poľsku ukázalo, že v každej krajine sa používajú iné povely pre psíkov a aj technika istenia na vrtuľníku je iná či postupy, no jedno je spoločné - zachrániť človeka. Naši horskí záchranári sa s poľskými kolegami stretnú  pár dní opäť. Tentokrát na slovenskej strane veľhôr. "Je to úžasné, že môžme s tými chalanmi trénovať. Je tam veľký záujem aj z ich a aj z našej strany," dodal Zdeno Fedor, vedúci kynológ HZS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy