Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Meteorológovia varujú pred poľadovicou. Vodiči, zvýšte opatrnosť na cestách!
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred poľadovicou. Vodiči, zvýšte opatrnosť na cestách!

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy pred tvorbou poľadovice. Výstrahy platia takmer pre celé Slovensko a potrvajú až do stredy rána.

V utorok bude na Slovensku prevažne zamračené a hmlisto. Poľadovica hrozí v takmer na celom území Slovenska s výnimkou dvoch okresov - Námestovo a Tvrdošín. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke.

​Výstraha 1. stupňa platí až do stredy 15. januára do 9:00. Meteorológovia upozorňujú, že tvorba poľadovice predstavuje potencionálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Na horách a ojedinele aj v nižších polohách bude jasno až polojasno. Meteorológovia upozorňujú na ojedinelé mrholenie alebo slabé sneženie aj s tvorbou poľadovice. Najvyššia denná teplota -2 až 3°C, pri slnečnom počasí miestami okolo 5°C.

Teplota na horách vo výške 1 500 metrov okolo 2°C. Prevažne bude fúkať juhovýchodný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h) a na strednom Slovensku väčšinou len slabý vietor. Predpokladané množstvo zrážok je do 1 mm alebo do 1 cm snehu.

Cesty a horské priechody sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý. Informuje o tom na svojej stránke Slovenská správa ciest. Upozorňuje však, že na cestách III. triedy v okrese Banská Bystrica v obvode Lučatín a v okrese Komárno v obvode Zemianska Olča je poľadovica. V obvodoch Sereď, Bratislava, Senec, Sečovce, Medzilaborce, Humenné a Trebišov sa vyskytuje mrznúce mrholenie a na ceste v Trnavskom kraji I/63 Veľký Meder - Okoličná na Ostrove je poľadovica. Slovenská správa ciest varuje aj pred lokálnou hmlou v Žilinskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Košickom a v Prešovskom kraji.

Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov sa vyskytuje v lokalitách Myjava, Liptovské Matiášovce a Kremnica. Hmla s dohľadnosťou do sto metrov sa vyskytuje v lokalitách Banská Štiavnica, Lučatín, Iliašovce, Šturec, a Švábovská stráň. Pre snehové prehánky je dohľadnosť do sto metrov v lokalite Sedlo Besník v okrese Brezno.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu hr. 1-3 cm. Miestami zľadovatený sneh (1-2 cm) sa nachádza v Košickom kraji v okrese Rožňava na cestách I/67 Dedinky - Ostrá Skala, II/535 Dobšiná - Palcmanská Maša, II/549 Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie, v Prešovskom kraji v okrese Snina na ceste II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v obvodoch Liptovský Mikuláš a Stakčín.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem horských priechodov Herlianske Sedlo a Vrchslatina, kde sa na vozovke nachádza miestami utlačený sneh (1-2 cm). Miestami zľadovatený sneh do hrúbky 2 cm sa nachádza v horskom priechode Huty v okrese Liptovský Mikuláš. V horskom priechode Zbojská v okrese Brezno je poľadovica.

Pre vozidlá nad desať metrov dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra 2019 uzavretá v okresoch Žilina a Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje desať metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Poľadovica je v ostatných dňoch veľmi diskutovanou. Mimoriadne opatrní musia byť nie len chodci, ale aj vodiči áut. Počet väčších, či menších nehôd na klzkých cestách každým dňom rastie. Preto vám spolu s našim hosťom poskytneme zopár dobrých rád, ako jazdiť po zimných cestách. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy