Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Organizovaná zločinecká skupina, ktorá stojí za obchodovaním s mladými Trebišovčankami, sa môže dostať na slobodu
Zdielať na

Organizovaná zločinecká skupina, ktorá stojí za obchodovaním s mladými Trebišovčankami, sa môže dostať na slobodu

SLOVENSKO/VEĽKÁ BRITÁNIA / Organizovaná zločinecká skupina, ktorá predávala mladé Trebišovčanky na sexuálne služby v Škótsku, sa môže dostať na slobodu. V novembri ich tamojší súd síce poslal do väzenia, no voči rozsudku sa odvolali a Škótom spôsobili státisícové náklady na právne služby.

Malo sa to diať v rokoch 2011 a 2012. Organizovanú zločineckú skupinu odhalili britskí aj slovenskí policajti pred troma rokmi. Na povrch vyplávali zverstvá, ktoré páchali na mladých ženách z Trebišova. Organizovane a systematicky. Celkovo sa prihlásilo 14 obetí sexuálneho vykorisťovania. Po vylákaní za prácou do škótska sa to takmer vždy končilo fiktívnymi sobášmi s Pakistancami. "Ona mi povedala, že sa musím zosobášiť. Som sa bála, čo som mala iné robiť ako, ani práca ani peniaze, ani nič, ani letenky, musela som," vyjadrila sa podvedená žena z Trebišova Adriana. 9 mesiacov po fiktívnom sobáši sa Adriane podarilo ujsť na Slovensko. Pred troma rokmi štyroch ľudí zadržali v Škótsku, šiestich na Slovensku. 

O prípade pravidelne informujú britské médiá. Po správe o odsúdení škótskej skupiny viacerým odľahlo. Dostali spolu 36 rokov väzenia. "Takéto zločiny sú absolútne odporné. Zahŕňajú degradáciu iných ľudí, zaobchádzanie s nimi, akoby to boli predmety alebo zvieratá, ktoré sa majú prepravovať a predávať na vykorisťovanie," vyjadril sa škótsky sudca Lord John Beckett. 

Poškodené Trebišovčanky sa však netešili dlho. Ich odsúdení krajania sa odvolali. Mohli by sa tak dokonca dostať aj na slobodu. Pre Škótov je zároveň šokujúcim zistenie, koľko ich stála právna pomoc pre odsúdených Slovákov. "Odsúdení už fakturovali daňovým poplatníkom právnu pomoc vo výške 325 000 libier, pričom táto suma sa má teraz podstatne zvýšiť," píše sa v sundaypost.com.

Špičkoví advokáti totiž teraz majú niekoľko mesiacov na predloženie ďalších faktúr za svoje služby. Tie budú spojené s odvolaním. "Právna pomoc sa vypláca priamo právnikom, ktorí zastupujú osoby obvinené zo závažných trestných činov s cieľom zabezpečiť, aby porota mohla včas dospieť k príslušnému rozsudku," povedal David Montgomery, hovorca Škótskej rady pre právnu pomoc. Slovenská časť prípadu je na súde už dlhé mesiace. 13-krát súdne trestaný vodca skupiny a jeho kumpáni sú stále na slobode. Pojednáva sa v Košiciach. "Ďalšie pojednávanie je naplánované na 24. marca 2020 a jeho predmetom by mal byť výsluch poškodených žien v neprítomnosti obžalovaných, pretože v ich prítomnosti odmietali vypovedať," informovala hovorkyňa súdov v Košiciach Anna Pančurová. 

Viac o prípade aj vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy