Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najväčšia masová poprava na Slovensku. V Nemeckej v peci vápenky zhorelo 900 ľudí
Zdielať na

Najväčšia masová poprava na Slovensku. V Nemeckej v peci vápenky zhorelo 900 ľudí

NEMECKÁ / Na niektoré udalosti v slovenských dejinách zabudnúť nesmieme. Pred 75 rokmi, iba niekoľko mesiacov pred koncom vojny vykonali nemeckí fašisti a slovenskí gardisti najväčšiu masovú popravu na Slovensku. Pripomína ju pamätník v Nemeckej - dnes je spomienkou na mŕtvych a výstrahou pre živých.

Pamätník v Nemeckej pripomína jeden z najväčších vojnových zločinov spáchaných na území Slovenska. Po potlačení Slovenského národného povstania tu v peci miestnej vápenky zhorelo 900 ľudí. Preto sa jej hovorí aj štyridsiata siedma pec Osvienčimu. Popravy sa konali od štvrtého do 11. januára v roku 1945. "Boli to prevažne Židia, boli to Rómovia, boli to prívrženci SNP a boli to ľudia, ktorí boli zaistení počas razií," vyjadrila sa Beata Sojaková, správkyňa múzea. 

Vrahovia bez milosti zabíjali všetkých. Vápenku si vybrali preto, lebo počas niekoľkých dní dokázali popraviť stovky ľudí. "Privážali ich na nákladných autách, alebo autobusoch, vozili ich na mostík, ktorý bol súčasťou vápennej pece, tam ich strieľali do tyla a obete padali do pece. Niektorí boli po streľbe do tyla ešte živí. Potom tú pec s obeťami podpálili," pokračovala Sojaková, správkyňa múzea. 

Svoje zverstvo sa snažili maskovať tým, že do pece hádzali kusy téru. "Pridávali do pece, kde vytvárali dym, aby zrušili ten sladkastý nádych z tiel," pokračovala Sojaková. 

Vykonávatelia tohto masakru neboli len fašistickí vojaci, ale aj slovenskí gardisti. Za popravou stál pohotovostný oddiel Hlinkovej gardy, ktorému velil nadzbrojník Jozef Nemsila. V roku 1958 sa konal súd, ale hlavní strojcovia zločinu boli už ukrytí v zahraničí. "Boli niektorí odsúdení na 15 až 30 rokov odňatia slobody, niektorí na tresty smrti, ale vlastne za neprítomnosti. Tí najhlavnejší aktéri boli odsúdení za neprítomnosti," dodala Sojaková. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy