Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Imobilní obyvatelia sa už nebudú cítiť ako v žalári. Poslanci schválili novelu ohľadom výťahov
Zdielať na

Imobilní obyvatelia sa už nebudú cítiť ako v žalári. Poslanci schválili novelu ohľadom výťahov

HUMENNÉ / Vo vlastnom byte sa cíti ako v žalári. O prípade 86-ročnej dôchodkyne z Humenného, ktorej susedia nesúhlasili s montážou schodiskového výťahu, sme v spravodajstve TV JOJ hovorili ešte v lete. Susedia využili právo veta a zdravotný stav invalidnej babičky z prvého poschodia ich neobmäkčil. Veci sa ale odvtedy pohli dopredu. Niežeby susedia zmenili názor, ale po poslaneckej novele zákona už ich nesúhlas nebude mať žiadnu cenu. Babičke to však už zrejme aj tak nepomôže.

​"Veľmi by nám to uľahčilo, dôstojnosť by dostala svoje miesto. Aby som trošku spríjemnila mame tie chvíľky, ktoré tu sú ešte pre ňu," vyjadrila sa dcéra imobilnej dôchodkyne Gabriela Rohaľová. Chodí o dvoch paličkách a dostať sa von z bytovky, v ktorej býva na prvom poschodí, je náročné. Susedov to však neobmäkčilo. "Keby tu sa spravili mechanizmus, tak by bolo úzke miesto napríklad pri sťahovaní. My sme odporučili schodolez, je to oveľa praktickejšie," zhodnotil jeden zo susedov.

"Pravdaže, chcem ísť von. Veď tu sedím ako v žalári, viete, po celé dni. Iba keď dakde ideme k lekárovi, tak dole zídem," povedala smutne Margita Kenderešová. Úrad práce dal 86-ročnej Margite na stoličkový výťah viac ako 10 tisíc eur. Pre nesúhlas väčšiny susedov napokon peniaze museli vrátiť.

Toto však na Slovensku nebol jediný prípad, keď vlastníci bytov a nebytových priestorov využili právo veta a rozhodli o zabránení montáže schodiskového zariadenia, hoci úrad práce príspevok na kúpu schválil. Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa s návrhom na zmenu zákona obrátil na Národnú radu.

"Tí naši susedia si ešte možno rozmyslia a že mi pomôžu," povedala Margita Kenderešová. Teraz však už nesúhlas susedov pri montáži nezaváži. Novelu poslanci schválili takmer jednomyseľne a montáž schodiskového zariadenia je už vyňatá z rozhodovacej právomoci vlastníkov. "Ak ten príspevok dostane, tak už nie je odkázaná na rozhodnutie vlastníkov bytov a nebytových priestorov," uviedla komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Stavrovská.

Podľa slov pani Gabriely od poukázania na problém sú ich kedysi dobré vzťahy so susedmi na bode mrazu. Napriek tomu však neľutuje, že sa o tejto dôležitej téme rozhodla hovoriť. "Chcem sa poďakovať každému, kto sa pričinil, či už to bol úrad komisára, televízia JOJ tak isto, lebo na základe vášho zverejnenia sa to posunulo ďalej. Som veľmi rada, že sa bude môcť pomôcť iným, aj keď už mojej mame nie," vyjadrila sa dcéra žiadateľky o výťah.

Na pozitívnej zmene zákona je smutný fakt, že 86-ročnej babičky sa už zrejme pomoc nedotkne. "Keď to bude tak, že už nebude môcť ani do toho stoličkového výťahu, pravdepodobne už žiadať nebudem ten zdravotný stav je stále horší," uzavrela Gabriela Rohaľová.

Viac o téme sa dozviete v tomto videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy