Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Tatrách po zotmení uviaznu stovky turistov: Neuveríte, kto im pomáha v ťažkých situáciách
Zdielať na

V Tatrách po zotmení uviaznu stovky turistov: Neuveríte, kto im pomáha v ťažkých situáciách

VYSOKÉ TATRY / V Tatrách sa bežne stáva, že po zotmení uviaznu stovky turistov, ktorých zaskočí tma. Podobné situácie sa dejú aj v týchto dňoch, ale na rozdiel od minulých rokov im na pomoc nevyráža polícia ani záchranári, ale pohoniči s koňmi. Cesty sú totiž zasnežené a autá by v nich uviazli.

​​Už okolo štvrtej hodine ráno sa gorali so svojimi koňmi vyberajú zachraňovať turistov. Dobre vedia, že pod Morským okom ich bude kopec. "Ľudia nepremýšľajú, po minulé roky volali policajtov a tvrdili, že sú vyčerpaní. Keď vyšli policajti hore a povedali, že budú platiť pokutu, tak zrazu všetci vyzdraveli a utekali pešo dole," vyjadril sa jeden z pohoničov. Gorali pritom priznávajú, že cesta z Morského oka po tme môže byť náročná a nebezpečná.

"Stáva sa nám aj v tomto období, že sa zobudí občas medveď a keď to ľudia vidia, naskakujú na vozy a utekajú. A medveď zvyčajne uteká druhým smerom," povedal nám predseda pohoničov Staniswlaw Chowaniec. Hlboké záveje snehu, tma a zle označený terén. To, čo po minulé roky robili policajti, tento rok robia pohoniči na saniach a s koňmi. Auto by sa hore k morskému oku dostalo v týchto dňoch iba ťažko.

Cesta je vyčerpávajúca aj pre samotné kone. Aj preto trasu môžu absolvovať iba raz denne. Potom ich pohoniči musia vymeniť za druhé. "Dávame prednosť skôr turistom, ktorí majú za sebou veľmi náročnú túru, alebo turistom, ktorí sa nevládzu dostať sami dole. Bežných posielame pekne pešo. A áno, zachraňovali sme už aj Slovákov," prezradil Grzegorz Briniarski, Tatrzanski Park Narodowy.

Pozrite si archívnu reportáž z prostredia Tatier aj tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy