Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Staršie exekúcie ako päť rokov môžu byť zastavené. Do platnosti vstúpila Gálova legislatíva
Zdielať na

Staršie exekúcie ako päť rokov môžu byť zastavené. Do platnosti vstúpila Gálova legislatíva

Archívna reportáž

BRATISLAVA /  Exekúcie, ktoré sú staršie ako päť rokov a v ktorých sa za posledných 18 mesiacov nevymohlo minimálne 15 eur, môžu byť zastavené. Umožňuje to legislatíva z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára tohto roka.

Opatrenie presadil minister Gábor Gál (Most-Híd), pričom tému otvorila ešte jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská. Jej pôvodným zámerom však bola takzvaná exekučná amnestia, ktorá by nielen dlhy zastavila, ale aj vyplatila. Napokon prešiel Gálov variant, ktorý zastaví staršie konania. Veritelia budú môcť svoje dlhy vymáhať ďalej, musia však podať nové návrhy.

Zákon čelil od začiatku ostrej kritike. Exekútorom sa napríklad nepozdávalo, že bol predložený aj bez odstránenia rozporov, a naznačovali jeho možnú protiústavnosť. Problémová je pri zákone aj výška paušálnych náhrad pre exekútorov za jedno zastavené konanie. Rezort spravodlivosti ju totiž stanovil na 35 eur. Podľa viacerých exekútorov je táto suma značne poddimenzovaná, pretože náklady pri starších spisoch presahujú stovky eur. Rezort spravodlivosti, naopak, argumentoval tým, že opatrenie má pomôcť ľudom, ktorí sa nevedia dostať z dlhovej pasce. Odhady na zastavenie starších konaní prevyšujú 40 miliónov eur.

Na Slovensku je v súčasnosti viac ako tri milióny exekúcií, Gálovo opatrenie sa dotkne približne tretiny. Prioritne chce rezort zastaviť staršie spisy ako päť rokov s tým, že veritelia budú môcť svoje dlhy vymáhať naďalej, ale prostredníctvom nových podaní a nového systému, keď všetky exekúcie rieši Okresný súd v Banskej Bystrici.

Pracovala celý život, má dve deti, ale druhého exmanžela si podľa jej slov nevybrala najšťastnejšie.Jej exmanžel zobral pôžičky, o ktorých nevedela. Stále boli zosobášení, ale nežili spolu už dva roky. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy