Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nová zmluva o dodávkach ruského plynu cez Ukrajinu: Zlým scenárom odzvonilo
Zdielať na

Nová zmluva o dodávkach ruského plynu cez Ukrajinu: Zlým scenárom odzvonilo

BRATISLAVA / Dohoda o budúcej dohode o dodávke zemného plynu medzi Ruskom, Ukrajinou, Slovenskom a EÚ padla už pred Vianocami, no ešte do pondelka sa všetko mohlo zrúcať ako domček z karát. Našťastie, nestalo sa. Od stredy platí nová dohoda, s ktorou sú všetky strany spokojné. Spokojný je aj slovenský podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý mal na tomto úspechu výrazný podiel. Plyn teda potečie cez Slovensko do Európy a aj vďaka dohode má byť lacnejší, čo poteší aj našich spotrebiteľov.

​Aktuálna zmluva o dodávkach ruského plynu cez Ukrajinu dnešným dňom hasne a začína platiť nová. "Som rád, že nový rok začneme s takouto dobrou správou a že sa už dráma z roku 2009 opakovať nebude," vyjadril sa podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. K formálnej dohode síce došlo už 20. decembra, ale to bol iba začiatok a ďalšie rokovania mohli kedykoľvek stroskotať.


"Ten negociačný maratón pokračoval až do včerajšej polnoci," pokračoval Šefčovič. Je známe, že medzi Ukrajinou a Ruskom vzťahy nie sú ružové. Navyše do hry vstúpil aj medzinárodný súdny spor medzi ruským Gazpromom a ukrajinským Naftogazom. "Ruská spoločnosť má Naftogazu zaplatiť sumu necelé tri miliardy eur," povedal riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský. Čo sa stalo aj podmienkou dohody, ktorú ruská strana pred niekoľkými dňami splnila. "Obidve strany majú vymazané všetky záväzky voči sebe a idú do ďalšieho obdobia s čistým stolom," dodal Kvasňovský.


Veci pomohli rokovania medzi ruským a ukrajinským prezidentom, ktorí sa k problémom postavili pragmaticky. Počas týždňa všetky strany - teda ruská, ukrajinská, slovenská a európska, dotiahli detaily zmluvy, ktorú včera po niekoľkohodinovom rokovaní napokon potvrdili. "Včera podpísala nový kontrakt ukrajinská vláda, podobne tak urobil ruský prezident Putin," povedal Šefčovič.

Nová zmluva je výbornou správou nielen pre EÚ ale najmä pre Slovensko. "Je to dobrá správa z hľadiska energetickej bezpečnosti a aj veľkoobchodných cien zemného plynu," vyjadril sa Pavol Kubík, hovorca Eustreamu. "Je zaručený objem, čo bude znamenať prínos do štátnej kasy z tranzitných poplatkov," zhodnotil Kvasňovský.

Najlepšou správou pre nás, spotrebiteľov je, že cena plynu pôjde dole, a to aj vďaka novej zmluve. "To sa odzrkadlí aj na cenách pre podnikateľov a domácnosti na Slovensku," dodal Kvasňovský. Na európskom trhu je totiž plynu dostatok a bude ho ešte viac. Mimoriadny podiel na úspešnom uzavretí tejto dohody viacerí pripisujú Marošovi Šefčovičovi. "Svojím diplomatickým umením a trpezlivosťou dokázal toto celé pomôcť doviesť do dobrého konca," uzavrel Kvasňovský.

Pozrite si podobnú archívnu reportáž aj tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy