Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prípad zmiznutých koní na východe: Kobylu opäť vypátrali na vlastnú päsť, stále je ale na predaj
Zdielať na

Prípad zmiznutých koní na východe: Kobylu opäť vypátrali na vlastnú päsť, stále je ale na predaj

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Chovatelia koní na severovýchode Slovenska nebudú na rok 2019 spomínať v dobrom. Všetko nasvedčuje tomu, že padli do siete dobre organizovanej medzinárodnej skupine. Za rok zmizlo 19 koní a 16 kráv. Po prvom úspechu, kedy jedného koňa vypátrali na vlastnú päsť v Rumunsku, boli opäť úspešní. Kobyla je však napriek tomu, že to ohlásili na polícii, stále na predaj.

Bolo to začiatkom marca, keď z farmy v Tročanoch zmizlo 5 koní.  Po ďalších mesiacoch pátrania sa už aj naučili po rumunsky rôzne slovíčka či výrazy. A začiatkom decembra natrafili na ďalší inzerát. Tentoraz to bola kobyla. Až nápadne podobajúca sa na ich arabskú plnokrvnú kobylu Hairu. "Predával ju Rumun na rumunskej inzertnej stránke. Okamžite v ten deň sme išli na políciu do Bardejova. Tí okamžite jednali, posielala sa žiadosť o preverenie koňa do Rumunska pridelencovi slovenskej polície. Ten to hneď preložil poslal ďalej. Rumunska strana stále neodpovedala" vyjadrila sa chovateľka koní Ľubomíra Rančíková. Aj druhú kobylu vypátrali v Rumunsku na vlastnú päsť. Na prvého koňa, ktorého vypátrali predtým už čakajú takmer rok. 

"Polícia pripravená ihneď ako to bude procesne možné zabezpečiť prevoz koňa na Slovensko a jeho odovzdanie majiteľke," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. "Ja si myslím, že ta slovenská strana nepochybila, skôr to stroskotalo na tej druhej strane," povedala majiteľka koní Michala Hersteková. Preto aj touto cestou žiadajú niekoho, kto je možno viac znalý rumunských pomerov aby im pomohol.

Svojim vlastným pátraním sa dostali aj k presnej adrese človeka s inzerátom. Po prvotnom kontakte inzerát stiahol, no teraz sa objavil na internete znovu. Už len s fotkami koňa odzadu. Tie, ktoré im poslali predtým porovnali a sú presvedčení, že je to ich kobyla. Navyše je to len pár desiatok kilometrov od miesta, kde našli prvého koňa na predaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy