Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ženy policajtov, hasičov a vojakov sa sťažujú, oteckovia na materskú ísť nemôžu. TV JOJ zisťovala, aké majú možnosti
Zdielať na

Ženy policajtov, hasičov a vojakov sa sťažujú, oteckovia na materskú ísť nemôžu. TV JOJ zisťovala, aké majú možnosti

BRATISLAVA / Pre mnohých oteckov je dnes už normálne stráviť čas so svojim dieťaťom na otcovskej dovolenke. Nie v každom prípade je to jednoduché. Napríklad policajti, hasiči a vojaci na to nárok nemajú. Zisťovali sme, aké majú možnosti.

Oteckovia, ale aj ich manželky - čerstvé mamičky sa tak cítia znevýhodnení a ukrátení o možnosť pomôcť svojej rozrastajúcej rodine. Výnimkou nie je ani znepokojená mamička, ktorá sa obrátila na redakciu Televízie JOJ. "Som matka dvoch detí. Prvé má devätnásť mesiacov a druhé sa nám narodilo pred týždňom. Otec nám chcel pomôcť a ísť na materskú dovolenku, ale keďže je policajt, je to nemožné," uviedla pre TV JOJ jedna z matiek. 

"Mimoriadne profesie ozbrojených zložiek alebo týchto útvarov špeciálneho nasadenia, rizikových povolaní patria pod takzvaný výsluhový systém a ten je plne v gescii silových rezortov," vyjadril sa Michal Stuška, hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Táto situácia sa teda týka nie len policajtov a hasičov, ale aj vojakov či záchranárov, ktorí sa podieľajú na ochrane života, zdravia a majetku. Jednoducho zapadajú do iného sociálneho systému. V podstate s tým, aby otec dostal voľno, problém nie je. So svojim dieťaťom dovolenkovať môže. Na to sa však vzťahuje len rodičovský príspevok, a ten nie je vôbec tak finančne výhodný. "Pokiaľ ide o materskú ako o dávku mocenského zabezpečenia, podmienky vzniku nároku na túto dávku policajta, hasiča, vojaka sú taxatívne upravené v zákone. Ide o prípady, kedy sa matka nemôže starať o dieťa alebo dôjde k úmrtiu matky," vysvetlila Silvia Keratová, tlačový odbor KMV SR. 

Aj samotní oteckovia s takzvaným rizikovým povolaním však nárok na materskú dovolenku získať môžu. Ale pod jednou podmienkou - dobrovoľné pripoistenie do Sociálnej poisťovne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy