Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nový rok prinesie začiatok jedného z najväčších súdnych procesov v histórii Slovenska - vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdielať na

Nový rok prinesie začiatok jedného z najväčších súdnych procesov v histórii Slovenska - vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

BRATISLAVA / Začiatkom Nového roka sa začne jeden z najväčších a najsledovanejších súdnych procesov slovenských dejín. Už 13. januára súd otvorí maratón pojednávacích dní v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kedy by mohol súd skončiť, dnes ešte nie je známe. Slovensko v minulosti zažilo viacero ostrosledovaných súdnych pojednávaní. Niektoré sa podarilo definitívne uzavrieť až po desiatkach rokov a niektoré nie sú uzavreté dodnes.

Proces s obžalovanými v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je zatiaľ vytýčený na január a február. V prípade vystupujú desiatky svedkov a bolo vypracovaných množstvo znaleckých posudkov. Samotný spis má vyše 25-tisíc strán. Pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa postavia Alena Zszuzova, Tomáš Szabo, Miroslav Marček a Marián Kočner. Na začiatku sa vyjadria k tomu, či priznávajú vinu. "Hlavné pojednávanie začne 13. januára 2020 výsluchmi obžalovaných a poškodených. Pojednávanie je zatiaľ rozpísané na deväť pojednávacích dní, počas ktorých bude predvolaných 25 svedkov," uviedla Katarína Kudjáková, hovorkyňa ŠTS. 

Medzi svedkami sú podľa návrhu prokuratúry napríklad Peter Tóth, ktorý mal Kuciaka a ďalších novinárov sledovať. Po zatknutí Zsuzsovej a spol začal spolupracovať s políciou. Ale aj Norbert Bödör, ktorý mal pre Kočnera zháňať na polícii informácie. Výpovedi na súde sa nevyhne ani šéf Penty Jaroslav Haščák. Okrem nich budú vypovedať aj dvaja znalci. Súd ďalej prečíta 50 ďalších svedeckých výpovedí, desiatky znaleckých posudkov a množstvo listinných dôkazov. "Nemyslím, že je možné to očakávať, že by sa dokazovanie uzavrelo v deviatich dňoch. To je skoro vylúčené. Dnes povedať, kedy padne prvostupňový rozsudok je ťažké, ale ja som presvedčený, že určite to bude v roku 2020 a do konca je dosť možné, že to bude aj do letných prázdnin," vyjadril sa advokát Daniel Lipšic. "Dúfam, že v priebehu budúceho roka bude tá vec skončená," dodal prokurátor ÚŠP. 

Súd však nepripustil analýzu Kočnerovej mobilnej komunikácie. Lipšic hovorí, že to neznamená, že by súd vylúčil samotnú Threemu. "Každá procesná strana si vyberie a vyselektuje tú časť, ktorú eventuálne chce čítať, aby bolo zrejmé, že tú selekciu robia procesné strany a neurobila ju predtým operatívna zložka NAKY," objasnil advokát. 

Slovensko v minulosti zažilo viacero veľkých procesov, najmä s mafiánmi, ktoré sa často skončili až po dlhých rokoch. V niektorých prípadoch sa napriek odsúdeniu otvárajú nové a nové kriminálne činy.

Boss bossov

Súd s Mikulášom Černákom za šesť vrážd, za ktoré dostal doživotie, trval dva roky. Skončil sa v roku 2010. No jeho kriminálny príbeh je oveľa dlhší a dodnes neskončil. Černáka zadržali ešte v roku 1997. Aktuálne ho odsúdili za vraždu poľského podnikateľa Szymaneka. Ako aj jeho údajného komplica a dodnes po slobode chodiaceho Jána Kána, ktorý sa však odvolal. Černák rovnako uzavrel dohodu o vine a treste v prípade ďalších 16 vrážd. Keďže už má doživotie, ďalší trest za vraždy už nedostáva a v roku 2023 môže požiadať o podmienečné prepustenie.

Kauza Cervanová

Azda najdlhší proces sa podarilo uzavrieť po 30 rokoch. Skupina mužov v roku 1976 zavraždila mladú medičku Ľudmilu Cervanovú. Prípad vtedy vyšetrovali šesť rokov. Po revolúcii ho otvorili a definitívny verdikt padol v roku 2006. Odsúdení trvajú dodnes na svojej nevine, no pred piatimi rokmi ich prípad odmietol aj Európsky súd pre ľudské práva.

Nebankovky a Majský

V kauze tunelovania nebankoviek BMG a Horizont prišli státisíce ľudí o zhruba pol miliardy eur. Väčšina aktérov si už tresty odpykala a Vladimír Fruni, či Marián Šebeščák sú aj po smrti. Otáznik visí stále nad jedným menom, Jozefom Majským. Aj keď prokurátor Ján Šanta podal obžalobu ešte v roku 2004, definitívny verdikt nad ním stále nepadol. Súd v marci tohto roka prerušil s Majským konanie pre jeho zdravotný stav.

"Boli možno skutkovo na dokazovanie rozsiahlejšie prípady, zločineckých skupín, kde išlo o viacero vrážd, skutkov. ale taký prípad s takým dopadom na spoločnosť, taký prípad na Slovensku podľa mňa ešte nebol," tvrdí Daniel Lipšic.Trest za účasť na dvojnásobnej vražde by sa mohol už čoskoro dozvedieť sprostredkovateľ Zoltán Andruskó, ktorý v prípade svedčí. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine treste, o ktorej bude 30. decembra rozhodovať Špecializovaný trestný súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy