Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obžalobu pre vraždu Jána Kuciaka prejednáva procesne striktný senát ŠTS v Pezinku
Zdielať na

Obžalobu pre vraždu Jána Kuciaka prejednáva procesne striktný senát ŠTS v Pezinku

BRATISLAVA/PEZINOK / Rozbehlo sa verejné prejednávanie obžaloby vo veci vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších zločinov. Obžalobu prejednáva senát špecializovaného trestného súdu v nasledovnom zložení: JUDr. Ružena Sabová - predsedkyňa senátu, ďalší dvaja členovia senátu sú Mgr. Ivan Matel a JUDr. Rastislav Stieranka.

Ide o sudcov, ktorí posúdia obžalobu, ktorú vypracoval skúsený prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Mgr. Vladimír Turan. Ak bude obžaloba v rozsahu 93 strán formálne správna, senát ju prijme a rozbehne hlavné pojednávanie s obvinenými, údajnými aktérmi vrážd. 

Trojica sudcov, ktorým na stole v pojednávacej miestnosti, leží niekoľko tisíc stránok vyšetrovacích spisvo zločinu, ktoré prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zhŕňa v podanej obžalobe, bude striktne posudzovať, ši obžaloba spĺňa zákonné náležitosti. 

Už pred pojednávaním sa obhajca obvineného Mariana Kočnera vyjadril, že žalobu napadnú. Podľa nich má závažné nedostatky. Naopak, právny zástupca rodiny Kuciakovej je o dôslednosti a správnosti obžaloby presvedčený a preto očakáva, že ju senát prijme. 

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku je v justičnom prostredí známy tým, že je pri rozhodovaní prísne dôsledný. Podľa TV JOJ len nedávno v inej trestnej veci podanú žalobu Úradu špeciálnej prokuratúry zhodil zo stola pre závažné problémy, ktoré senát odhalil v podanej obžalobe. V tomto prípade trojici sudcov predsedal predseda senátu Mgr. Ivan Matel. 

Ako zistila redakcia portálu noviny.sk, išlo o obžalobu, ktorú podala prokurátorka ÚŠP, JUDr. Valéria Simonová. 

Obžaloba sa týkala obvineného JUDr. Štedana Bôžíka, ktorý mal spácchať dvojnásobný zločin prijímania úplatku. Senát pri prejednávaní obžaloby zistil, že podaná obžaloba neobsahuje vážne náležitosti podľa trestného poriadku. V správe senát vytkol obžalobe, že prokurátorka do nej vôbec nezahrnula obhajobu obvineného a neobsahovala v podstate žiadne skutkovo právne úvahy. Obžaloba neobsahovala pri obvinenom ani kvalifikovanie postavenia, ktoré zneužil, keď mal prijať úplatky ako starosta obce. Ďalej senát striktne prokurátorke vytkol, že nepovedala ani pri ktorých konkrétnych konaniach porušil právomoci, v ktorých mal kompetencie. Najzávažnejšie zistenie senátu bolo aj to, že prokurátorka do obžaloby proti starostovi zahrnula návhry na vkyonanie dôkazov, ktoré pochádzajú z iného spisu. A pritom obhajoba na túto fatálnu skutočnosť upozorňovala. Podľa senátu prokurátorka žalobu spísala nesprávne a zmätočne. Preto jej na prejednaní odporučil, aby ju stiahla. Prokurátorka svoju obžalobu, ktorou chcela stíhaného sudcu súdiť, nakoniec sama vzala späť. 

Televízia JOJ požiadala aj Úrad špeciálnej prokuratúry a priamo špeciálneho prokurátora o stanovisko k veci. Ten sa prokurátorky zastal a zmätočnú obžalobu podanú na starostu prokuratúra odôvodnila takto: Jednalo sa o ľudské pochybenie zapríčinené vysokým pracovným zaťažením prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry. Predmetné pochybenie bolo s prokurátorkou prejednané na úrovni riaditeľa odboru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy