Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vo štvrtok začne súd prejednávať obžalobu v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Obvinení účasť na vražde stále popierajú
Zdielať na

Vo štvrtok začne súd prejednávať obžalobu v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Obvinení účasť na vražde stále popierajú

BRATISLAVA / Už o pár hodín začne Špecializovaný trestný súd v Pezinku prejednávať podanú obžalobu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Pre objednávku vraždy novinára je obvinený Marian Kočner a jeho priateľka Alena Zsuzsová. Obaja účasť na vražde stále popierajú. Proti Kočnerovi je kľúčovým svedkom jeho bývalý priateľ Peter Tóth. Je presvedčený o tom, že Kočner si vraždu Jána Kuciaka objednal.

Už vo štvrtok ráno privezú ozbrojené zásahové skupiny polície aj zboru väzenskej a justičnej stráže údajných vrahov a aj objednávateľov popravy Jána Kuciaka. Z úkladnej vraždy novinára je obvinený Miroslav Marček a Peter Szabo. Dvojica mala zavraždiť aj podnikateľa Molnára. Pre objednávku vraždy Jána Kuciaka sú obvinení Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Dvojica ku skutku dodnes pred políciou nevypovedala pretože ho popierajú. Podľa advokáta poškodenej rodiny Martiny Kušnírovej, ktorú podľa prokurátora Marček zastrelil lne preto, že sa stala svedkom vraždy novinára, ak by niektorí z obvinených na súd neprišiel, nemusí to znamenať žiadnu prekážku. "Môže dať súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti, tak isto, ako aj iný obvinený v tomto štádiu konania," uviedol Daniel Lipšic, advokát rodiny Martiny Kušnírovej. 

Už ráno na prejednanie prokurátorom spísanej obžaloby avizovali účasť aj zahraničné médiá. Obhajoba Mariana Kočnera spochybňuje dôkaznú situáciu od začiatku. Hlavným svedkom na Kočnera je ale v prípade vraždy bývalý príslušník Peter Tóth, ktorý s políciou začal spolupracovať po tom, ako vlani v septembri kukláči zadržali Zsuzsovú a spol. TV JOJ získala Tóthové vyjadrenie pred justičnými orgánmi. Tóth mal nedávno priamo Kočnerovmu obhajcovi odpovedať na otázku prečo si je istý, že objednal vraždu novinára a čo urobí, ak sa preukáže Kočnerova nevina. Tóthové vyjadrenie je aj pre pokuratúru závažné. "Ak by som nebol presvedčený o tom, že Marian Kočner je vinný v prípade vraždy, tak by som v trestnej veci vraždy nevypovedal, ako vypovedám," vyjadril sa Peter Tóth. 

K vražde novinára sa zatiaľ priznáva Miroslav Marček, ktorý tvrdí, že popravil novinára a zastrelil aj Martinu Kušnírovú. Peter Tóth sa po zaistení Mariana Kočnera pre falšovanie zmeniek na Kočnerov pokyn mal kontaktovať s Alenou Zsuzsovou. A práve tento kontakt mal podľa zistení TV JOJ Tótha presvedčiť o tom, že Kočner je s vraždou prepojený, že o objednávateľovi nepochybuje. Priamo pred Kočnerom a jeho obhajcami to nedávno Peter Tóth povedal priamo. "Ak som sa mýlil, tak osobne zaplatím reklamu vo všetkých printových aj elektornických médiách a ospravedlním sa Mariánovi Kočnerovi," dodal Peter Tóth. 

Ak vo štvrtok trestný senát obžalobu na Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szaboa a Miroslava Marčeka príjme, rozbehne sa súdny proces zrejme už v januári. Zoltán Andruskó, ktorý objasnil vraždu novinára polícii, čaká na schválenie dohody o vine a treste. O tej súd rozhodne už o dvanásť dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy