Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Osud prešovského paneláka je spečatený, zostali už len sutiny
Zdielať na

Osud prešovského paneláka je spečatený, zostali už len sutiny

PREŠOV / Mukačevská 7 v Prešove už neexistuje. Česká firma v stredu dokončila svoju prácu. O zvyšok demolácie sa už postarajú domáce firmy. Ľudia definitívne prišli o svoje domovy. Všetko skončilo v sutinách ako stavebný odpad. Nový život im snáď pomôžu začať peniaze z verejných zbierok. Na účte mesta sú aktuálne viac ako 3 milióny 436 tisíc eur. K nim sa ešte pridá viac ako 811 tisíc, ktoré ste vy diváci poslali prostredníctvom Nadácie televízie JOJ. Všetkým patrí veľká vďaka!

Po včerajšom rozhodnutí statika bol osud paneláka spečatený a búrať začali aj byty nezasiahnuté požiarom. Ich obyvatelia sa už do nich nedostali. Všetko tam ostalo, bez možnosti vziať si hoci len osobné veci.

O 13tej hodine 35 minúte v stredu demolačný stroj začal búrať posledné panely v tom najvyššom bode bytovky. Budova s 12timi poschodiami zmizla zo sídliska aj z pohľadu okolitých panelákov. Z výškového paneláka zostala iba hromada sutín a v nich nábytok oblečenie i osobné veci tých, ktorí tu ešte do piatka minulého týždňa žili a bývali.

Na trvalý pobyt na Mukačevskej číslo 7, ktorá už prakticky po dnešku neexistuje, je prihlásených 93 ľudí. Nie všetci v tom paneláku žili. Ale zasa tam žili aj takí, ktorí boli v podnájme. "Sutiny zostávajú na mieste, po celkovej asanácii mesto zabezpečí ich odvoz a uskladnenie," vysvetlil hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. 

"Myslím si, že by mali nejakú veľkú dieru vykopať a zahrabať to celé, lebo tá pamiatka... Nech už na to ľudia nemyslia," poznamenala miestna obyvateľka. 

"Špecializovaná česká firma svoju misiu v Prešove ukončila. Mesto jej ďakuje za profesionálne vykonanú prácu, pomoc a solidaritu, firma sa totiž rozhodla, že si bude účtovať len náklady spojené s prevozom stroja, z Kladna do Prešova a späť," priblížil Vladimír Tomek. 

"Zas sme sa spojili, od konca do konca, skoro by som povedal, od Kladna až po Prešov," reagoval technický riaditeľ demolačnej firmy Jiří Razska. 

Potom, ako sa začala baliť česká firma, bolo umožnené dostať sa do bytov aj obyvateľom vchodu číslo 9. Okrem plynu majú všetko. Vo štvrtok im majú robiť revízne skúšky. No mimoriadna situácia vyhlásená primátorkou na území mesta stále trvá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy