Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovákovi obžalovanému z teroristického útoku hrozí 6 a pol roka väzenia. On dúfa, že Vianoce strávi doma
Zdielať na

Slovákovi obžalovanému z teroristického útoku hrozí 6 a pol roka väzenia. On dúfa, že Vianoce strávi doma

PRAHA / České súdy rozhodovali o dvoch mužoch obžalovaných z teroristického útoku a jeho prípravy. Jedným z nich je Slovák, Dominik Kobulnický, ktorý dostal za všeobecné ohrozovanie šesť a pol roka väzenia. Odvolací súd ale ešte nerozhodol a tak mladý muž dúfal, že bude môcť stráviť Vianoce doma na Slovensku.

Kobulnickému hrozí 12 rokov za mrežami za prípravu teroristického útoku a propagovanie islamského štátu. U neho v byte polícia našla kilogramy výbušniny, tlakové hrnce, časovače. Tvrdil, že je to zábavná pyrotechnika. Súd uznal, že útok spáchať nechcel, ale nesprávnym skladovaním mohol i omylom spôsobiť výbuch, ktorý mohol zničiť polku paneláku, kde býval. Dostal 6,5 roka. "Vďaka Bohu, zvíťazila pravda," vyjadril sa obžalovaný Dominik Kobulnický. 

Teraz Kobulnický čaká na odvolačku, je ale stále vo väznici, z ktorej sa chcel dostať na Vianoce, aby mohol odísť na Slovensko. Preto si podal žiadost o zrušenie väzobného stíhania. Muž mal pred sudkyňu prísť o 9:00. Nakoniec nedorazil a odkázal, nech sa rozhodne bez neho. Sudkyňa tak vyniesla verdikt. "Súd rozhodol ta, že pán Kobulnický naďalej zostáva vo väzbe," informovala Markéta Pucci, hovorkyňa mestského úradu. Väzobné dôvody podľa sudkyni trvajú. Mohol by sa snažiť utiecť, ovplyvňovať svedkov alebo pokračovať v trestnej činnosti. Z brnenského najvyššieho súdu tak odišiel aj prvý český terorista Jaromír Baldyna, dôchodca, fanúšik SPD a Tomia Okamury. Ten už sedí za to, že pred dvoma rokmi porezal motorovou pílou stromy do koľajníc, aby spôsobil nehodu vlaku, urobil to dvakrát, iba náhodou vlaky nevykoľajili, nechával na mieste letáky proti imigrácii a islamu.

Súd a aj odvolací ho odsúdil k štyrom rokom väzenia, Baldyna to nevzdal a odvolal sa k najvyššiemu súdu, ten ale jeho sťažnosť rovnako zamietol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy