Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Elektronické služby katastra nehnuteľností v problémoch. Projekt nefunguje, hrozí vrátenie eurofondov
Zdielať na

Elektronické služby katastra nehnuteľností v problémoch. Projekt nefunguje, hrozí vrátenie eurofondov

BRATISLAVA / Elektronické služby katastra nehnuteľností na právne použitie patria medzi desať najdrahších IT projektov Slovenska. Ide približne o 33 miliónov eur. Najvyšší kontrolný úrad zistil niekoľko pochybení. Tvrdí napríklad, že celý projekt bol zle riadený a o jeho realizácii boli poskytované nepravdivé informácie. Svoje zistenia postúpi aj orgánom činným v trestnom konaní.

Projekt ani sedem rokov po tom, čo mal fungovať nefunguje, hrozí vrátenie eurofondov, a to v plnej výške. Úrad geografie, kartografie a katastra z toho, že ani v roku 2019 projekt nefunguje viní dodávateľa. "Dokonca sme vyrúbili aj zmluvnú pokutu. Prvú v roku 2016 vo výške 260 tisíc eur. Následne v roku 2019 vo výške cez jeden milión eur," povedal Róbert Jakubáč, Legislatívno - právny odbor úradu geografie, kartografie a katastra SR.

​NKÚ tvrdí, že za odkladanie termínu dokončenia boli nízke. Podľa Karola Mitrika nie je v poriadku ani financovanie projektu. Pôvodne malo byť 75 percent z 33 miliónov financovaných z európskych peňazí a 13 percent zo štátneho rozpočtu. "Po korekciách, ktoré sa udiali počas deviatich rokov je pomer financovania zo strany štátu 52 percent namiesto pôvodných 13," zhodnotil predseda najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrik. "27 miliónov eur bolo vyplatených, pričom daný projekt nebol funkčný," vyjadril sa Generálny riaditeľ kancelárie NKÚ SR Ľubomír Andrassy.


Úrad geografie, kartografie a katastra Slovenskej republiky so zisteniami nesúhlasí. "Tých 45 služieb, ktoré boli doteraz vypublikované boli dané do overovacej prevádzky," povedal Jakubáč. "Nie je možné považovať za ukončené ani to, že je niečo na testovacom prostredí. Zmluva a pravidlá nepoznajú testovacie prostredie," dodal Andrassy.

Paradoxom celého prípadu je, že za skončený považuje projekt nielen úrad geografie. Ministerstvo financií nás so žiadosťou o stanovisko odkázalo na úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. "Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu si najprv potrebuje celú kontrolnú správu podrobne preštudovať a vyjadrí sa k nej v najbližších dňoch," povedala nám vedúca komunikácie Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Karolína Tichá. Svoje zistenia chce najvyšší kontrolný úrad podstúpiť orgánom činným v trestnom konaní.

Pozrite si podobnú archívnu reportáž ohľadom elektronických služieb aj tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy