Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Prešove búrali už nižšie poschodia paneláku. Z výšky padali kuchynské linky aj oblečenie
Zdielať na

V Prešove búrali už nižšie poschodia paneláku. Z výšky padali kuchynské linky aj oblečenie

PREŠOV / V zhorenom a výbuchom zničenom paneláku v Prešove bývala aj mladá výtvarníčka. Ivana Pančáková vlastnila byt oficiálne iba pár dní. Aj keď v ňom žila už dávnejšie, až teraz ho odkúpila. No za ten krátky čas, odkedy bola vlastníčkou, ho nestihla ani poistiť.

Demolačný stroj sa pustil do bytov, ktoré neboli zasiahnuté požiarom. Všetko v tých bytoch ostalo tak, ako to zanechali ich obyvatelia. V sutinách skončili kuchynské linky, šatstvo, osobné veci, cennosti i nábytok.

Ľudia z okolitých panelákov museli aj dnes pre vlastnú bezpečnosť opustiť byty. Mnohí sa pritom do nich vrátili iba krátko pred búraním. Sami nevedia dokedy to budú búrať. No pri pohľade na tú skazu sa tiež neubránia slzám. "Viete koľkých som poznala, čo tam zahynuli," vraví Alena, ktorá býva v susednom paneláku. 

Jednou z tých, ktorí sa už domov nikdy nevrátia je aj Ivana. Výtvarníčka, pedagogička bývala v paneláku číslo 7 na desiatom poschodí. Žila tam 10 rokov, no až tento rok byt odkúpila a byt jej oficiálne patril iba niekoľko dní. "V máji som uzavrela kúpno-predajnú zmluvu, ale list vlastníctva som prevzala na katastri až 2. decembra. Štyri dni som bola vlastníčkou bytu, ktorý už neexistuje. A ja som ho bohužiaľ nestihla ani poistiť" vraví Ivana. 

Jednu z izieb vo svojom byte používala ako ateliér. Jej niekoľkoročná tvorba zhorela na popol. Zachrániť sa jej podarilo iba 14 diel, ktoré z domu odniesla na chystanú výstavu v galérii.

Príbeh umelkyne chytil za srdce viacerých ľudí z umeleckej brandže. Z rôznych kútov aj spoza hraníc prispeli do verejnej dražby svojimi dielami. Peniaze, ktoré sa vydražia do Vianoc poputujú mladej výtvarníčke, všetky ostatné skončia na verejnom účte mesta Prešov a potom sa rozdelia medzi ostatných vlastníkov zničeného paneláku. "Dokonca je tam jeden obraz od pána z Londýna, je to síce Slovák, ale je ochotný ho z Londýna poslať, pokiaľ sa vydraží," vraví organizátorka dražby Janette Langová 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy