Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za každou desiatou autonehodou stojí alkohol. Slováci ho podľa štatistík skonzumujú neuveriteľné množstvo
Zdielať na

Za každou desiatou autonehodou stojí alkohol. Slováci ho podľa štatistík skonzumujú neuveriteľné množstvo

BRATISLAVA / Centrum pre liečbu drogových závislostí varuje, že každú desiatu dopravnú nehodu na Slovensku zapríčiní práve alkohol. Slováci ho podľa štatistík skonzumujú neuveriteľné množstvo.

Podľa policajných štatistík sa na slovensku stane ročne viac ako 12 tisíc nehôd. Približne 11 percent z nich spôsobia vodiči pod vplyvom alkoholu.

"Človek, ktorý má v krvi pol promile alkoholu, má až o 100 percent vyššiu pravdepodobnosť, že zapríčiní dopravnú nehodu ako taký človek, ktorý nepil alkohol," vysvetlila Zuzana Kamendy z Centra pre liečbu drogových závislostí.  

Odborníci ďalej varujú, že už pri 0,8 promile alkoholu stúpne pravdepodobnosť nehody až o 400 percent. Ročná spotreba alkoholu u neabstinentov je na Slovensku až 17 litrov čistého alkoholu na osobu. Ten sa podpisuje aj pod rôzne násilne trestné činy.

S osudmi ľudí, ktorí pod vplyvom alkoholu spáchali trestný čin, sa bežne stretávajú aj v centre pre liečbu drogových závislostí. Zvyčajne im totiž súd nariadí ochranné protilakoholické liečenie. A to buď ambulantnou alebo ústavnou formou.

"Ak sa jedná o ambulantné, tak potom sa človek po dobu jedného roka dostavuje jednak do ambulancie a jednak na psychoterapeutické skupiny. Ak je to liečenie ústavné, tak trvá spravidla 3 mesiace, je to hospitalizácia," priblížila Zuzana Kamendy. 

Počet súdom nariadenej liečby je posledných niekoľko rokov stabilný. V tomto centre pre liečbu drogových závislostí príjmu ročne od 100 do 150 takýchto klientov.

Pre alkohol môžete prísť o prácu. To ale neplatí pre starostov a primátorov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy