Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Je vhodné odovzdávať dieťa v striedavej starostlivosti na verejnosti? Môže ísť o stresujúci zážitok
Zdielať na

Je vhodné odovzdávať dieťa v striedavej starostlivosti na verejnosti? Môže ísť o stresujúci zážitok

BRATISLAVA / Výkriky, neutíchajúci plač a obrovský stres. To všetko zažil malý chlapec počas toho ako si ho prišiel v sprievode kolízneho opatrovníka prevziať od mamy jeho otec. Zarážajúce je, že sa to udialo v detskom kútiku pred zrakmi ďalších detí.

Video plačúceho a vystrašeného chlapca, pre ktorého si v rámci striedavej starostlivosti prišiel jeho otec videli na internete tisícky ľudí, TV JOJ sa ho však pre jeho citlivosť rozhodla neuverejniť v plnom znení. Na celý priebeh odovzdávania dohliadal kolízny opatrovník no aj napriek tomu bola situácia pomerne dramatická.

"Kolízny opatrovník nezasahuje do preberania dieťaťa. Môže s rodičmi komunikovať a presviedčať ich o tom, že ich dobrá komunikácia ovplyvňuje aj psychický stav dieťaťa," vraví hovorkyňa ÚPSVaR-u Jana Lukáčová. 

Celá situácia je o to šokojúcejšia, že sa navyše odohráva v detskom kútiku pred zrakmi iných malých detí. "Miesto, kde preberal jeden rodič zo starostlivosti druhého, je súčasťou schválenej dohody oboch rodičov. Kolízny opatrovník nemá povinnosť rozhodovať o tom, kde si rodičia dieťa preberú z jednej starostlivosti do druhej," vysvetľuje Lukáčová. 

Verejnosť na takéto situácie reaguje oveľa citlivejšie od incidentu spred troch rokov, kedy sociálni pracovníci počas vyučovania prišli po sedemročného Marka a nasilu ho odviedli z triedy. Aj vtedy sa to celé odohralo pred malými deťmi, jeho spolužiakmi. Podľa zástupkyne jednej z bratislavských materských škôl, aj na ich pôde pribúda čoraz viac prípadov, kedy napríklad súd nariadi preberanie dieťaťa, čo sa ale nie vždy obíde bez incidentu.

"Je na škodu veci, že súd bez vedomia materskej školy rozhodne o preberaní dieťaťa v materskej škole. Je na škodu veci, že potom to dieťa plače pred ostatnými rodičmi, druhé deti sú vystresované a plačú takisto. Potom sa nám ostatní rodičia sťažujú," vysvetľuje riaditeľka materskej školy. 

Odoberanie dieťaťa na verejnosti a obzvlášť pred zrakom iných detí nepovažuje za ideálne ani psychiatrička, ktorá sa stretáva s podobnými prípadmi. "Isteže to nepovažujem za najšťastnejší spôsob. Ale často to je preto, že matka sa obáva, že otec by ju mohol napadnúť. Otec si praje, aby sa to odovzdávalo na verejnosti, aby všetci videli, že tá "hysterka" ako vyvádza," vraví psychiatrička Danica Caisová. 

Zároveň ale dodáva, že podľa jej dlhoročných skúseností súd vo väčšine prípadov striedavej starostlivosti prihliada na dohodu oboch rodičov. "Ak to nie je proti záujmu dieťaťa. Čiže keď rodičia navrhnú, že to bude v detskom kútiku, tak v detskom kútiku a keď v súkromí, tak súkromí. Súdy o tom nerozhodujú, ale vyhovejú rodičom, ako si to prajú," potvrdila Caisová. 

Napriek tomu rodičia častokrát bojujú o dieťa a vzájomne si pred ním prejavujú voči sebe nenávisť. Z takejto bitky nemusí vyjsť nikto ako víťaz. "Ono miluje svojho otca a miluje svoju matku. A teraz keď je dlhodobo konfrontované s tou nenávisťou rodičov, z mojej skúsenosti, v dospelosti to dieťa stratí vzťah k obom rodičom," dodala psychiatrička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy