Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ťažké kovy unikajúce z baní zamorili vody
Zdielať na

Ťažké kovy unikajúce z baní zamorili vody

DÚBRAVA / Už mesiac uplynul od pretrhnutia odkaliska starých antimónových baní nad obcou Dúbrava. Rybári spisujú škody, sú rozhodnutí podať aj trestné oznámenie.

"V miestach, kde tie kaly sa usadili na dne a na pobreží, nie je žiadny život," vraví Tibor Iľavský, rybársky hospodár, VD Liptovská Mara.

V podobnom stave bola Palúdžanka na začiatku 90. rokov. Až keď v baniach nad obcou Dúbrava ukončili ťažbu antimónu, mohli tunajší rybári začať s postupným zarybňovaním potoka. Nedávne pretrhnutie odkaliska ich vrátilo v čase.

"To bola katastrófa tam a teraz po 30. rokoch je to znova mŕtve. Sme dospeli k tomu záveru, že nemôže to zostať bez nepodania trestného oznámenia, nakoľko to bol lovný potok," povedal Ján Čáni, predseda MO SRZ Liptovský Mikuláš.

Škody nateraz vyčíslené nemajú. Počas kontroly Palúdžanky zistili rybári predsa aj niečo pozitívne.

"Život sme našli v prúdivých úsekoch, kde je hlavne výrazne pravostranný prítok a tam sme našli hlaváče pásoplutvé, aj malé ročné pstruhy potočné, tam žilo aj dno, našli sme podenku aj pošvatky," hovorí Tibor Iľavský.

Rybári mali v pláne zmonitorovať aj množstvo usadených kalov na dne Galovanskej zátoky. Počasie však bolo proti nim.

"Mali sme pôvodne v pláne angažovať do toho aj potápačov, bohožiaľ klimatické podmienky, ja tam tých potápačov nepustím, to je riziko," dodal Tibor Iľavský.

Podľa predstáv nedopadol ani odchyt rýb z Liptovskej Mary. Mali ich uloviť v blízkosti priepustu z Galovanskej zátoky. Pre zistenie obsahu ťažkých kovov, potrebovalo laboratórium minimálne 1,5 kilogramovú vzorku.

Tibor Iľavský hovorí: "Sa nám podarilo uloviť len jedného pleskáča vysokého a 24 hodín sme ten lov prevádzali."

Pre porovnanie v iných častiach priehrady dokážu touto metódou uloviť aj 50-60 rýb za hodinu. Pre rybárov je už tento fakt veľavravný.

Tibor Iľavský hovorí: "Hlavne ten arzén a antimón, ryba vo vode ten chemizmus vníma a ona sa vie vyhnúť takto znečistenej vode."

Kto, ako a hlavne kedy začne s odstraňovaním naplavenín stále nie je jasné. Rudné bane prisľúbili predložiť návrhy riešenia vzniknutej situácie na najbližšom zasadaní krízového štábu.

Toxické chemikálie sú pre ryby a vodné živočíchy často smrteľne nebezpečné:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy