Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ministerstvo zrušilo registrácie na dotácie pre elektromobily. Známy je aj termín opätovnej registrácie
Zdielať na

Ministerstvo zrušilo registrácie na dotácie pre elektromobily. Známy je aj termín opätovnej registrácie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ani druhý pokus o spustenie registrácie na dotácie na elektromobily nevyšiel. Dnes, pár minút pred 12:00 sa na príslušnej webovej stránke objavil oznam, že sa tak stane až v pondelok 16. decembra. Ministerstvo hospodárstva sa navyše rozhodlo anulovať včerajšie registrácie a začať od nuly.

Ministerstvo hospodárstva sa pre anulovanie registrácie na dotácie na elektromobily rozhodlo krátko pred 12. hodinou. A to po rokovaniach s agentúrou ako aj dodávateľskou firmou. Anulovanie znamená, že aj tí, ktorým sa v stredu podarilo registrovať na stránke chcem elektromobil, musia celým procesom prejsť ešte raz. Nový dátum je stanovený na pondelok 16. decembra. "Ministerstvo hospodárstva sa rozhodlo, že za takýchto okolností, treba veľmi férovým spôsobom túto registráciu zopakovať," uviedol Maroš Stano, hovorca ministerstva hospodárstva. 

Prvé informácie v stredu večer hovorili, že stránku znefukčnil útok hackerov či robotov. Dnes je jasné, že to tak nebolo. "Ide o vyslovene zlyhanie dodávateľa," vyjadril sa Maroš Stano. "Konkrétny pracovník neurobil všetky úkony tak, ako mal pri preklápaní z cvičného servera na ten ostrý," objasnil Stanislav Jurikovič, Slovenská inovačná a energetická agentúra. 

Firma zabezpečujúca technickú prevádzku portálu na príjem žiadostí o poskytnutie dotácie na elekromobily TV JOJ túto informáciu potvrdila. "Zlyhaním ľudského faktora nastala chyba, ktorá neumožnila všetkým návštevníkom vyplniť a odoslať registračný formulár. Chyba sa stala pri presune webovej stránky na výkonnejší server pred spustením registrácie. Problém bol v nastavení tzv. CORS hlavičiek, konkrétne Access-Control-Allow-Origin, bez ktorých moderné webové prehliadače takéto požiadavky nevykonajú,"  píše sa v stanovisku. 

Problém s registráciou vyvolal vlnu reakcií sklamaných i nahnevaných ľudí, keďže niektorí si vzali v práci dokonca dovolenky, aby stihli podať žiadosť na dotáciu na elektomobily. No len zbytočne pri počítači strávili hodiny. A ostáva im veriť, že do tretice to so spustením registrácie vyjde. Tentoraz už ale s istými obmedzeniami ale i vyššou sumou. "Jednak, aby právnické osoby mali obmedzený počet na tri a celkovo bude na dotáciu vyčlenených 6 miliónov eur," dodal Maroš Stano. Ministerstvo hospodárstva zároveň priznáva, že takáto záujem ich zaskočil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy