Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vianoce môžete mať aj na splátky
Zdielať na

Vianoce môžete mať aj na splátky

Zdroj: James Tworow/ilustračné

Banky odpovedajú na Vianoce a ľuďom ponúkajú darčeky na dlh, ako sa nepopáliť?

Banky i všakovaké splátkové spoločnosti s chúťkami Slovákov rátajú a na financovanie Vianoc majú pripravené viaceré ponuky. Ak teda na darčeky nemáte poruke hotovosť, kúpiť ich môžete i na dlh. Obľube sa tešia najmä spotrebné úvery.

Najlepšie sú spotrebné úvery

"Na vianočné nákupy odporúčame klientom využiť bezúčelový úver. Výhodné je používať aj kreditnú kartu, alebo povolené prečerpanie," radí Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. Ľudia si však v bankách môžu zvoliť aj iný typ úveru - účelový.

"Pri účelových úveroch je potrebné predložiť doklady, napríklad faktúry, alebo účtenky na preukázanie použitia prostriedkov. Bezúčelový úver slúži na nákup čohokoľvek bez potreby akéhokoľvek dokladovania," vysvetľuje rozdiely Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Ako prísť k peniazom?

Ak chcete Vianoce na dlh, stačí prísť do banky a požiadať o spotrebný úver. Nie je to však až tak jednoduché. K peniazom sa totiž nedostanete hneď, musíte najskôr splniť niektoré z kritérií a každý finančný dom si vás poriadne preklepne.

"Zaujímame sa nielen o príjmy, ale aj výdavky klienta. Berieme do úvahy aj sociodemografické údaje o klientovi, jeho majetkové pomery, alebo platobnú disciplínu pri splácaní úverov," vysvetľuje Š. Frimmer.

Ak vytýčené kritériá spĺňate a pracujete v trvalom pomere, v bankách vám väčšinou stačí sa preukázať dvoma dokladmi totožnosti. Na tej-ktorej pobočke vám pomôžu nájsť vhodný typ úveru a podmienky - napríklad splatnosti, či zabezpečenia. Potom podáte žiadosť.

"Žiadosť banka spracuje a následne informuje klienta o schválení, alebo zamietnutí úveru. Ak bol schválený, záujemca je pozvaný na pobočku k podpisu zmluvy. Potom sú klientovi do pár minút peňažné prostriedky prevedené na účet, ktorý si sám určí," hovorí Alena Walterová, hovorkyňa VÚB.

Luxus na dlh

S peniazmi vo vrecku môžete vyraziť do obchodov a kupovať. A Slováci tak za posledné roky robia čoraz viac - požičiavame si veľké cifry a oslovuje nás aj ten najdrahší tovar. "Ľudia už v októbri kupujú všetko a najviac idú luxusné kusy," hovorí obchodník Peter Juhas. Podobne sú na tom aj inde. "Momentálne sú nároky spotrebiteľov vyššie ako boli v 90. rokoch. Dnes je napríklad v domácnostiach bežným štandardom vlastniť široký sortiment spotrebičov," uvádza Laura Ondriašová, PR referentka spoločnosti Nay, v ktorej predajniach už teraz zaznamenali nárast dopytu.

Ako sa nepopáliť?

Pri braní úverov by ste však mali byť opatrní. Dobrý fígeľ je mať odložené aspoň na tri splátky vopred, to pomôže, ak by ste znenazdajky prišli o džob. A podľa spotrebiteľských združení je dôležité sa zaujímať aj o podmienky predčasného splatenia úveru, či venovať pozornosť všetkým častiam zmluvy: najmä tým, ktoré sú písané malými písmenami. Tak môžete výrazne ušetriť!

Odborníci tiež radia odolať lákavým ponukám, či nablýskaným reklamám a s dlhom to neprepísknuť. Na plecia by sme si tak toho nemali nabrať veľa. Ak to už prešvihnete je dobré, čo najviac spolupracovať s bankou. "Je tu možnosť požiadať si o predĺženie lehoty splatnosti úveru, čím dôjde k zníženiu mesačnej splátky," vysvetľuje A. Walterová z VÚB. Pokiaľ to nejde, dlžník sa so situáciou môže popasovať napríklad aj cez individuálny splátkový kalendár.

Zdielať na

Najčítanejšie správy