Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ukrajinský Naftogaz tvrdí, že pre slovenských exekútorov prišli o 19-miliónov eur. Prípad zobrala do rúk NAKA
Zdielať na

Ukrajinský Naftogaz tvrdí, že pre slovenských exekútorov prišli o 19-miliónov eur. Prípad zobrala do rúk NAKA

BRATISLAVA / Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz tvrdí, že prišla vinou súdneho exekútora na Slovensku o viac než 19 miliónov eur. Komora súdnych exekútorov sa bráni, že zo strany ukrajinskej spoločnosti ide o akési politické hry. Do sporu teraz vstúpil Úrad špeciálnej prokuratúry. Nariadil, aby NAKA celú vec znovu prešetrila.

Korene právnicky komplikovaného prípadu s medzinárodným presahom siahajú do roku 2012. Spoločnosť Naftogaz vtedy prehrala arbitrážny spor s talianskou firmou Lugas, pre nedodanie zemného plynu. Teraz sa okrem iného sťažuje na údajne pochybné exekúcie na Slovensku, ktoré ju mali pripraviť o 19 miliónov eur. "Exekútor riadne nezdokladoval účtovné náklady exekúcie, ktoré sa medzičasom vyšplhali do závratných výšok v rádoch desiatok miliónov eur," uviedla Aliona Osmolovska, riaditeľka firemnej komunikácie Naftogazu. 

Podľa Naftogazu preto existuje podozrenie, že zabavený plyn sa potichu nezákonne predáva a jeho uskladnenie, ktoré je podľa ukrajinskej firmy exekútorom účtované s premrštenými nákladmi, je len fiktívne."Vzhľadom na zákonnú povinnosť mlčanlivosti Vám ako exekútor poverený vedením exekúcie, informácie o jednotlivých exekučných prípadoch a postupe v nich poskytovať nesmiem," informoval Martin Hermanovský, súdny exekútor.  Pre TV JOJ sa ale aspoň vyjadrila Komora slovenských exekútorov, ktorá si za postupom súdneho exekútora Hermanovského stojí. "SKE nad rámec sťažnostného postupu vykonala kontrolu postupu súdneho exekútora v danej exekúcii spolu so zástupcami MS SR, a konštatuje jediné, že postup bol úplne v súlade s exekučným poriadkom," potvrdila Stanislava Kolesárová, hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov. 

Rôznymi otázkami, ktoré pri spore vznikli sa už podľa nich zaoberal Okresný súd Bratislava II, Ministerstvo spravodlivosti SR, Slovenská komora exekútorov, Generálna prokuratúra SR, Najvyšší súd SR a v dvoch rozhodnutiach aj Ústavný súd SR. "Zatiaľ všetky podania spoločnosti Naftogaz boli zamietnuté. Dovolíme si zdôrazniť, že vrátane dvoch rozhodnutí Ústavného súdu SR, ktorý uviedol že sťažnosti dlžníka sú neopodstatnené," povedala Stanislava Kolesárová. "Ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz sa napriek niekoľkoročnej snahe, prostredníctvom viacerých inštancií slovenského právneho systému, doteraz nedarilo dosiahnuť spravodlivosť a zastaviť rozkrádanie svojho majetku cez pochybne realizované exekúcie na Slovensku," oponuje Aliona Osmolovska. 

Celá vec však úplne uzavretá nie je, keďže najnovšie rozhodnutie Úradu špeciálnej prokuratúry nariadilo prípad opätovne otvoriť a prešetriť. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zrušil uznesenie vyšetrovateľa o odmietnutí veci v novembri 2019 a vrátil vec na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi. Vyšetrovateľ vo veci koná," dodala Jana Tökölyová, hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy