Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ste inkvizítor, odkázal obžalovaný Kočner prokurátorovi Šantovi
Zdielať na

Ste inkvizítor, odkázal obžalovaný Kočner prokurátorovi Šantovi

BRATISLAVA / Aj v utorok pokračovalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom pre falšovanie miliónových zmeniek. Na proces prišli vypovedať dvaja svedkovia, ktorí mali potvrdiť, že sa o predaj televíznej spoločnosti zaujímalo v čase sporu s Gamatexom viacero investorov. O existencii zmeniek, o ktorých Kočner s Ruskom tvrdia, že ich spísali v roku 2000, svedkovia vypovedať nevedeli. O problematických ceninách sa dozvedeli už iba z médií. Kauzu sleduje Rasťo Striško.

Licencia televízie Markíza v období roku 2000 nebola ohrozená. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu to v utorok uviedol svedok Ivan Beňačka. Podnikateľ a bývalý predstaviteľ ministerstva privatizácie na pojednávaní priznal známosti s Pavlom Ruskom, jeho obchodnou partnerkou Sylviou Volzovou, ako aj s právnikom Ernestom Valkom. Napriek tomu, že Beňačka bol predvolaný ako svedok obhajoby, na otázky obžalovaného Mariana Kočnera alebo jeho advokáta prevažne odpovedal „neviem“, „nepamätám si“, „neviem, ako to súvisí so zmenkami“, prípadne „môj právny zástupca mi odporučil neodpovedať“. 

​Na otázky prokurátora svedok odpovedal obšírnejšie. Vyjadril sa napríklad, že keď Volzová predávala svoj obchodný podiel v Markíze v roku 2000, záujem oň prejavilo veľa subjektov. Hodnota podielu sa vtedy podľa neho pohybovala na úrovni 50 až 120 miliónov korún. „Pokiaľ by bola taká skutočnosť, ľudia by do toho nešli,“ odpovedal na otázku o prípadnom ohrození licencie Markízy. Ohrozenie licencie pritom ako hlavný dôvod urovnania vzájomného sporu prostredníctvom vystavenia zmeniek spomína práve dvojica obžalovaných Marian Kočner a Pavol Rusko Beňačka doplnil, že o existencii predmetných zmeniek sa dozvedel až z médií. 

Obžalovaný Marian Kočner sa svedka pýtal aj na to, či od neho niekedy pýtal päť miliónov korún v mene bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara. Beňačka bol totiž v záležitosti týkajúcej sa nátlaku na viacerých podnikateľov stíhaný, na utorkovom súde však na otázku neodpovedal. Marian Kočner tiež pripomenul, že Beňačka uzavrel s Volzovou zmluvu o odkúpení jej obchodného podielu v Markíze za 50 miliónov švajčiarskych frankov (približne 1,6 miliardy slovenských korún). Napokon však čiastku nezaplatil a podiel nezískal. 

Ani na jednom pojednávaní nebol Kočner spolu s Ruskom 

Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko. Zaujímavosťou je, že ani na jednom z pojednávaní doteraz neboli zároveň prítomní obaja obžalovaní, teda Marian Kočner a Pavol Rusko. Vždy sa dostaví len jeden z nich, pričom druhý dá žiadosť o konanie v jeho neprítomnosti. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v ktorých Marian Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000. Žalovaným v prvom rade bol Pavol Rusko. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaný v druhom rade. 

Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Pavol Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana Kočner, ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000. Ešte v občianskoprávnom konaní spoločnosť navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade jednej zo zmeniek v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

Rusko ďalej trvá na tom, že bola ohrozená licencia televízie 

Pavol Rusko trvá na svojej verzii, že zmenky boli súčasťou urovnania kauzy Gamatex. Pokiaľ by ich ako vtedajší riaditeľ televízie nevystavil, mohlo to podľa neho ohroziť existenciu Markízy, a hrozila by jej strata licencie. Viacerí bývalí predstavitelia Markízy však pred súdom popreli, že by o existencii zmeniek vedeli. Pavol Rusko to vysvetľuje tým, že zmenky neuviedol v účtovníctve, keďže bolo podľa neho vinou jeho vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej v zlom stave. Volzovú pritom viní aj z uznania neexistujúceho dlhu, pre ktorý sa podľa neho televízia dostala do dražby. O zmenkách tiež Pavol Rusko nepovedal novým majiteľom Markízy, ktorým predal svoj vlastnícky podiel. Dôvodom podľa neho bolo, že si myslel, že dlh bude môcť uhradiť sám.

Pojednávanie v kauze je vytýčené aj na stredu 4. decembra, vypovedať by mala vdova po právnikovi Ernestovi Valkovi Oľga.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prípravy vraždy prokurátora Jána Šantu. Informácie o pripravovanej vražde sa objavili na sociálnej sieti v nenávistnom komentári, kde jeden z diskutujúcich napísal, že vie, že ho zavraždia. „Šanta by mal mať ochranku, mám informácie, že ho chcú zavraždiť. Upozornenie pre Naku: Sereďská Mafia chystá vraždu Šantu,“ toto diskutujúci napísal pod video burcujúce proti prokurátorovi. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, ktorý stojí proti obžalovanému Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi v prípade falšovania miliónových zmeniek, navrhol väzobné stíhanie Pavla Ruska. Podľa neho totiž robí obštrukcie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy