Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zomrel Alexander Bachnár, ktorý bojoval proti fašistom. Jeho rodinu vyvraždili
Zdielať na

Zomrel Alexander Bachnár, ktorý bojoval proti fašistom. Jeho rodinu vyvraždili

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vo veku 100 rokov zomrel Alexander Bachnár. V období druhej svetovej vojny ho odviedli do šiesteho pracovného prápora Židov. Po vypuknutí slovenského národného povstania pôsobil najskôr ako veliteľ čaty a neskôr roty Nováckej partizánskej jednotky. V júli mu k 100. narodeninám blahoželala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

O úmrtí Alexandra Bachnára ako prvý informoval denník N

Napriek tomu, že Alexandrovi Bachnárovi vyvraždili celú rodinu, nikdy nepomyslel na emigráciu, na stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou ho sprevádzali obe dcéry. Z návštevy prezidentky mal veľkú radosť. "Že sa neunúvala, vystúpiť z lietadla presadnúť do auta a prísť sem jednému starému poblahoželať k storočnici," povedal pre TV JOJ Alexander Bachnár. Minulý týždeň pokrstil knihu Mojich sto rokov. 

​Alexander Bachnár sa narodil v Topoľčanoch. Alexander Bachnár bol posledným žijúcim veliteľom slávnej židovskej jednotky bojujúcej v Slovenskom národnom povstaní. Skupina sa zrodila v koncentračnom a pracovnom tábore Nováky, tajne zhromažďovala zbrane a udržiavala kontakty s partizánmi v okolí. Po vypuknutí SNP bol veliteľom roty. Po vojne pracoval ako novinár. V 50. rokoch ho však poslali do výroby a o prácu novinára prišiel druhýkrát po sovietskej okupácii v roku 1969. Po Novembri 1989 bol tajomníkom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy