Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na južnom Slovensku ožíva fabrika duchov. Miestnych by mohla prilákať naspäť zo zahraničia
Zdielať na

Na južnom Slovensku ožíva fabrika duchov. Miestnych by mohla prilákať naspäť zo zahraničia

UTEKÁČ / V oblasti, ktorá bola kedysi pýchou sklárstva, dnes žiaľ nájdeme už iba fabriky duchov. Jednu z nich sa ale predsa len podarilo oživiť. Obec Utekáč si založila vlastný obecný podnik a pomoc už prisľúbil aj štát, či fondy Európskej únie.

Sklárne v Utekáči kedysi zamestnávali až 850 ľudí. Po revolúcii a následných divokých privatizáciách sklárne zanikli a boli zničené a rozkradnuté. Situácia sa zdala byť takmer bezvýchodisková, ale teraz sa blýska na lepšie časy. "Plánujeme urobiť priemyselnú zónu aby možní investori tu mohli vytvárať pracovné miesta, aby tie naše rodiny mali ten chlebík, aby mali tú kvalitu života," uviedol Miroslav Barutiak, starosta Utekáča.

​V obci majú veľa odborníkov, ktorí boli ešte donedávna nezamestnaní alebo cestovali za prácou stovky kilometrov. "Sme otvorili aj obecný podnik, aby tí naši šikovní ľudia zostali doma a mohli pracovať tu a podporili sme tu regionálnu zamestnanosť," povedal Miroslav Barutiak, starosta Utekáča. "Bol som pol roka evidovaný na úrade práce, no a momentálne som vďačný nesmierne, že mám aspoň nejakú prácu," potvrdil situáciu Martin Palko, zamestnanec obecného podniku.

"Aktuálne sa nám podarilo za pomoci rôznych menších investorov vytvoriť tak do štyridsať pracovných miest," povedal Miroslav Barutiak. "No tak je to super, ľudia nemusia chodiť nikde, sú doma. No aj ja som predtým, kade tade, aj v Nemecku, ale radšej som doma," pochvaľuje si Boris Gibala, zamestnanec obecného podniku. "Takéto stavebné podniky v obciach, poskytujú pracovné príležitosti, dávajú ľuďom chlieb a okrem toho dokážu zabezpečiť v obciach presne tie činnosti, ktoré by museli ináč tendrovať za veľké peniaze u súkromných firiem," povedal Michal Kaliňák, ZMOS odborník na samosprávu. 

Najťažšie bolo začať a odstrániť trosky, ktoré tu po zničených sklárňach zostali. "Aktuálne máme vypratané, tento areál, vidíte, sutina bola odvezená, zvyšná bola pomletá, opravujeme s tým lesné cesty," opísal Miroslav Barutiak. Postupne pribudnú asfaltky, rozvody, prípojky, miestni veria, že areál sem priláka nové firmy. "Mohol by uživiť veľa ľudí, záleží aká bude vôľa, ako sa nám to podarí, ale čím viac bude, tým budeme mať z toho väčšiu radosť, aby tá kvalita života sa zvýšila," dodal starosta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy