Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obeťami sexuálneho vykorisťovania cez internet sú už 10-ročné deti. Odborníci radia rodičom, ako si k ním nájsť cestu
Zdielať na

Obeťami sexuálneho vykorisťovania cez internet sú už 10-ročné deti. Odborníci radia rodičom, ako si k ním nájsť cestu

HUMENNÉ / Niektorí mali v rukách palice, iní fľaše a ďalší dupali nohami. Na celom Slovensku v tom istom čase bubnovalo 21-tisíc detí. Chceli tak symbolicky upozorniť na ochranu detí pred násilím. Odborníci sa s deťmi rozprávali napríklad aj o nástrahách sexuálneho vykorisťovania na internete. Jeho obeťami sa stávajú už 10-ročné deti.

Podľa odborníkov je dôležité s deťmi o násilí rozprávať už v materskej škole, ideálne do 6 rokov veku. Práve vtedy si totiž dieťa vytvára prvé vzťahové väzby v kolektíve. Fyzické, psychické týranie, šikanovanie či sexuálne zneužívanie napríklad aj cez kybepriestor. Obeťou sú už deti vo veku 10 rokov. "Vydieranie v kyberpriestore je spojené tým, že agresor začne posielať správy so sexuálnym podtónom, postupne začína vyžadovať aj fotografie, kde je dieťa obnažené, čo neskôr môže byť zdrojom vydierania,"  povedala psychologička  Katarína Murniková. Deťom radia nezverejňovať údaje ako dátum narodenia, adresu, či zamestnanie rodičov. Podľa psychologičky problém môžu naznačovať zmeny správania dieťaťa.  "Výrazné zhoršenie prospechu, vyčleňovanie sa žiaka zo skupiny, možno absencia v škole zvýšená, to sú také základné varovné signály," pokračovala. 

V mnohých školách majú preventívne programy proti šikanovaniu a táto téma je aj súčasťou výchovných predmetov. Podľa psychologičky je však najdôležitejšia rada rodičom -  budovať vzťah dôvery s dieťaťom. "Ak by k niečomu došlo napriek snahe rodiča, aby sa vedelo zdôveriť rodičovi a rodič zakročiť," dodala psychologička Murniková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy