Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Majitelia psov, pozor: V uliciach Bratislavy niekto nastražil nebezpečnú potravu
Zdielať na

Majitelia psov, pozor: V uliciach Bratislavy niekto nastražil nebezpečnú potravu

BRATISLAVA / Bratislavskí psičkári sú na pozore. Ich maznáčikom môže hroziť nebezpečenstvo. Niekto na nich nastražil kúsky mäsa, v ktorých boli nalámané žiletky. Hovoriť o tom môžu obyvateľky jedného petržalského sídliska. Dve z nich už na tieto pasce natrafili, no nie obe mali toľko šťastia.

Jedna z obyvateliek zverejnila na sociálnej sieti fotku s klobáskou, v ktorej sa nachádzala žiletka. Podarilo sa ju vyňuchať jej psíkovi, neďaleko Gercenovej ulice v Bratislave. Keď sa jeho majiteľka išla pozrieť, čo jej sučka našla, čakalo ju nepríjemné prekvapenie. To však nie je jediný prípad, ktorý sa odohral na tomto sídlisku. Ešte koncom septembra sa niečo podobné stalo psíkovi menom Gigi. On, ale toľko šťastia nemal. Naopak, obrovským šťastím je, že psík prežil. 

Stalo sa to na tom istom mieste. Gigi zjedol slaninu, v ktorej boli nalámané dve žiletky. To ešte majiteľka o ničom nevedela. Po troch dňoch začal vracať, pričom jednu žiletku vyvrátil. "Bolo zistené, že má ešte jednu žiletku v žalúdku, takže ho museli hneď operovať, tak, že mu hrozilo veľké poškodenie vnútorných orgánov. Psík ma dvakrát šitý žalúdok. Tri dni som ho kŕmila striekačkou, pretože musel mať iba tekutú stravu, vôbec sa nevedel hýbať," majiteľka poškodeného psíka. 

Prejavenie príznakov 

"Od zožratia po prejavenie nejakých príznakov tak to môže byť záležitosť najmenej hodín, pokojne aj dní. Nám sa môže aj to, že ten psík dovtedy žerie. Neprejavuje nejakú bolestivosť až zrazu bude sek a môže krvácať a už to môže byť naozaj aj nezvratné," vyjadril sa veterinár Roman Kučera. 

Podľa veterinára sa takáto udalosť môže prejaviť viacerými spôsobmi. Cez odmietanie žrania, zvracanie a krvácanie, či napríklad odmietaním pohybu a brania na ruky. Gigi má rodičov šampiónov, takže ide o vzácneho pudlíka. Jeho majiteľka podala na neznámeho páchateľa trestné oznámenie o spáchaní trestného činu. Polícia ale prípad odovzdala regionálnej veterinárnej a potravinovej správe v Bratislave. 

"Z dôvodu, že vykonaným skrátením vyšetrovaním bolo preukázané, že nešlo o trestný čin, ale o skutok, ktorý by mohol byť priestupkom proti ochrane zvierat podľa zákona o veterinárnej starostlivosti," informovala policajná hovorkyňa  Lucia Mihalíková.  

"Takéto konzumovanie úmyselne pohodenej potraviny, v ktorej je nejaký ostrý predmet, ktorého následkom je vlastne rozrezanie tráviaceho traktu a vlastne či už ťažká ujma na zdraví alebo úhyn toho zvieraťa tríznivým spôsobom je podľa nášho názoru, jednoznačne napĺňa znaky týrania zvierat, číže myslíme si, že v tomto prípade nebolo rozhodnuté správne," povedala zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. 

Alarmujúce je aj to, že len o niekoľko metrov ďalej sa nachádza materská škola a na mieste, kde sa psíci venčia sa bežne hrajú malé deti. "Rovnako napĺňa znaky zločinu všeobecného ohrozenia, vzhľadom na to, že sa jedná o úmyselné konanie, ktoré môže spôsobiť smrť alebo ťažkú ujmu na zdraví viacerým ľuďom,"  pokračovala Stanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy