Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rybárom, ktorý parkovali pri Oravskej priehrade, napokon autá vrátili. Vyhraté ešte nemajú
Zdielať na

Rybárom, ktorý parkovali pri Oravskej priehrade, napokon autá vrátili. Vyhraté ešte nemajú

ORAVSKÁ PRIEHRADA / Štyria rybári - vo veku okolo 70 rokov, ktorým policajti pred dvomi týždňami zaistili autá, pretože s nimi parkovali v pásme s druhým stupňom ochrany, už majú svoje vozidlá naspäť. Podľa polície sa mohlo stať, že im ich vezmú natrvalo. Zaujímavé je, že dôchodcovia tam chodili rybárčiť 40 rokov a vždy vraj bez problémov.

Rybári sú radi, že už majú naspať svoje autá. Po svoje autá si na vlastné náklady museli ísť až do 90 km vzdialenej ŽiIliny. Jeden z nich, 78-ročný pán, si musel aj najať vodiča, netrúfol si auto sám šoférovať v Žiline. "Mám svoje roky a Žilina sa hodne pomenila," vysvetlil. 

Akonáhle dostali autá, ihneď išli na rybačku. Samozrejme do inej lokality. Aj keď majú doma autá, stále sú ešte v napätí. "Len o autách máme len rozhodnutie, rozhodnutie ešte len bude, nevieme, či nás budú trestne stíhať. Či to pôjde na priestupkové," vravia dôchodcovia. 

Televízii JOJ sa do rúk dostal policajný príkaz: "Ak majiteľom vozidla je osoba páchateľa tohto trestného činu a vozidlo má hodnotu pod 1500 eur, takéto vozidlo vždy zaistiť. A v návrhu na podanie obžaloby dať návrh na prepadnutie veci."

"Na to, aby sa policajti dokázali rozhodnúť v konkrétnom prípade, riaditelia okresných riaditeľstiev im dávajú príkazy. Na Slovensku nemáme právny predpis, ktorý by upravoval hodnotu veci, pri ktorej je potrebné zaistiť vec a pri ktorej to už potrebné nie je," vysvetlil advokát Milan Ficek. 

"Suma 1.500 eur je orientačná hodnota, ktorá sa odvíja od priemerných trestov ukladaných
za daný druh trestnej činnosti pri prvom spáchaní trestného činu konkrétnou osobou a vychádza aj zo zákonného nastavenia podmienok pre uloženia trestu prepadnutia veci," uviedla policajná hovorkyňa Jana Balogová. 

Rybári s autami nemajú ešte vyhraté, ak by prípad išiel až na súd, môžu o ne ešte prísť.

"Súd rozhoduje o prepadnutí veci, pokiaľ súd takto právoplatne rozhodne, vec sa stáva štátnym majetkom. Tento majetok sa predáva na dražbe, alebo, ak je neupotrebiteľný a sa zničí," dodal Ficek. Ak však bude zastavené stíhanie v prípravnom konaní, súd nebude ani neprídu o auta.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy