Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovenský raj zamoril odpad. Ochranári chcú požiadať o pomoc armádu
Zdielať na

Slovenský raj zamoril odpad. Ochranári chcú požiadať o pomoc armádu

SPIŠ/SLOVENSKÝ RAJ / Minulotýždňové lejaky spôsobili v Slovenskom raji hotovú plastovú apokalypsu. Brehy prielomu Hornádu sa zmenili na smetisko. Ochranári sú zúfalí, pretože fľaše a obaly sú v ťažko dostupnom teréne. O pomoc chcú požiadať armádu.

"Po stúpačkách idete a pod tým máte na celej tej vegetácií, na kríkoch na stromoch zachytený ten odpad. Namáhavé toto vôbec vybrať, dostať sa tam a vyčistiť to," vraví riaditeľ správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil. 

Vyzerá to tak, že obrovské množstvo odpadu budú musieť ochranári doslova kúsok po kúsku vyzbierať vlastnými rukami. Preto chcú na pomoc povolať aj armádu. 

V prírode nájdete obaly, fľaše, časti oblečenia aj vybavenia domácnosti, či hračiek. Kríky pri koryte rieky sú ovešané ako vianočné stromčeky, namiesto ozdôb je odpad. Paradoxne dobrovoľníci pred dvoma týždňami raj po sezóne úplne vyčistili. Teraz tomu nič nenasvedčuje.

"Posledne sme vytiahli 115 vriec, teraz to bude určite cez tisícku, som si istý," dodal Dražil. Na túto pohromu stačil týždeň neustálych dažďov. Vysoká hladina Hornádu spláchla odpad z dedín pred Slovenským rajom.

"Také veľké množstvo ako teraz tá voda doniesla, som ešte nevidel," vraví Peter Olekšák zo správy parku. Najviac neporiadku je podľa riaditeľa ochranárov z obce Hranovnica. Starosta súhlasí, že časť môže byť od nich, ale nie všetko. "Jak niekto môže dokázať, že ten odpad, ktorý tam niekde je, že je z Hranovnice? Bordel z rieky sa vyberá pravidelne," uviedol starosta Vladimír Horváth. 

Kedy sa pustia ochranári do čistenia Prielomu Hornádu, zatiaľ nevedia, musí klesnúť hladina rieky. Tento neporiadok už riešia aj inšpektori životného prostredia.

Pozrite si reportáž o zbere odpadkov na Chopku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy