Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jankovská môže klamať? Odborníci na to majú rozdielne názory
Zdielať na

Jankovská môže klamať? Odborníci na to majú rozdielne názory

BRATISLAVA / Reakcia bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej na disciplinárne konanie vedené proti nej zaujala právnikov aj špecialistov na ústavné právo. Jankovská na verejnosti nehovorila pravdu o tom, či bola v lete počas dovolenky na Jadrane vo vile vplyvného právnika Radomíra Bžána. Pre podnet ministra spravodlivosti Gábora Gála jej hrozí strata funkcie sudkyne. Či sudkyňa na otázky o súkromní môže odpovedať klamlivo a pred kým, na to majú rozdielne názory aj odborníci.

Monika Jankovská sa snažila utajiť informáciu o tom, či pri ceste po slnečnom Jadrane navštívila vilu vplyvného advokáta Bžána alebo nie. 

Trápilo ju to až tak, že ako má novinárom odpovedať, intenzívne riešila s Marianom Kočnerom. Esemeskami cez mobilnú aplikáciu Threema, čo dokazuje samotný prepis z komunikácie. 

Marian Kočner: "Dajú si tú robotu, pôjdu tam a nafotia to z dronu. Vyjadrenia si mala výborné."
Monika Jankovská: "Hm tak som v pi..."
Marian Kočner: "Len Ti nesmú dokázať klamstvo. Pomodlime sa, aby ich to nenapadlo."

Jej opakované klamlivé výroky o chorvátskej návšteve u Bžána nakoniec priviedli ministra spravodlivosti k tomu, aby na Jankovskú podal podnet na disciplinárne konanie. O sudcovský talár Jankovská prísť nechce a na disciplinárku reaguje spoločne so svojim právnikom.

Tvrdí že nikdy nepovedala, že sudkyňa môže klamať. S jej právnikom tvrdí nasledovné: "Pokiaľ niekto nemá povinnosť o nejakej záležitosti pravdivo informovať, tak nemôže byť protiprávnym konaním, ak informuje nepravdivo." A Bráni sa Ústavou Slovenskej republiky. 

Jankovská je sudkyňa a od sudcu sa očakáva pravdovravnosť, tvrdí doktor práv a poslanec národnej rady Alojz Baránik. Podľa jeho právneho názoru klamstvo sudcu diskvalifikuje a ochrana súkromia nepravdivými tvrdením taktiež.

"My všetci máme nejaký vzťah k pravde, ten by mal byť pozitívny, a u niekoho, kto je sudca, by ten vzťah k pravde mal byť úplne jednoznačný, a to za všetkých okolností," reagoval Baránik.

Podľa Jankovskej advokáta jeho klientka mala právo pre ochranu svojich práv odpovedať o jej letnej dovolenke tak ako ona chcela. "Je to neprípustné, pretože sudca musí aj zo zákona spĺňať určité morálne kritériá, ktoré spoločnosť považuje za nejaký morálny štandard," pripomenul Baránik.

Nahrávka Gorily mala Kočnerovi poslúžiť ako poistka proti Ficovi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy