Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sviatočná nedeľa november nepripomína, teploty sa vyšplhajú vysoko
Zdielať na

Sviatočná nedeľa november nepripomína, teploty sa vyšplhajú vysoko

BRATISLAVA / Počasie vonku rozhodne november nepripomína. Teplota sa vyšplhá pomerne vysoko, pričom žiadne výraznejšie ochladenie meteorológovia neočakávajú ani v najbližších dňoch.

Nedeľa spojená s 30. výročím Nežnej revolúcie bude slnečná s najvyššími dennými teplotami od 13 do 18 stupňov Celzia. Nízka oblačnosť alebo hmly sa vyskytnú len ojedinele, dážď SHMÚ už neočakáva.

„Po prednej strane tlakovej níže, ktorej stred sa premiestňuje z Talianska a Álp smerom na sever, k nám prúdi teplý a prechodne aj suchší vzduch,“ uviedol SHMÚ. V horách v nadmorskej výške 1 500 metrov môžu teploty dosiahnuť osem stupňov Celzia. Meteorológovia žiadne výraznejšie ochladenie neočakávajú ani v najbližších dňoch.

​Vietor bude podľa meteorológov viať z juhovýchodu s rýchlosťou 10 až 35 kilometrov za hodinu, na západnom Slovensku lokálne aj do 50 kilometrov za hodinu. V okresoch Malacky, Nitra, Nové Zámky, Levice a Zlaté Moravce platí do noci z nedele na pondelok pred vetrom výstraha 1. stupňa, čo je najmiernejší stupeň. Vietor môže v týchto okresoch krátkodobo dosiahnuť rýchlosť aj 65 kilometrov za hodinu.

S ešte silnejším vetrom treba počítať v horách, v Tatrách sa môže prejaviť aj víchrica. Na hrebeňoch Nízkych Tatier aj v nadmorskej výške nad 2 000 metrov v Západných a Vysokých Tatrách môže miestami vietor krátkodobo dosiahnuť rýchlosť 135 kilometrov za hodinu.

V Tatrách a vo Fatrách sa očakáva nárazový vietor

V najvyšších polohách sa očakáva nárazový vietor až do 135 kilometrov za hodinu. V polohách nad 2 000 metrov nad morom predovšetkým na tienistých svahoch môžu byť turistické chodníky v dôsledku nočných záporných teplôt pokryté námrazou alebo vrstvou ľadu. Po 16:00 sa začína stmievať, pripomínajú horskí záchranári.

V Slovenskom raji horskí záchranári varujú pred šmykľavými chodníkmi a poškodenými rebríkmi. Prechod roklinami je podľa HZS technicky náročný a môže byť nebezpečný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy