Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pražské ulice zaplnilo až 300 tisíc demonštrantov. Vyzvali premiéra k odchodu
Zdielať na

Pražské ulice zaplnilo až 300 tisíc demonštrantov. Vyzvali premiéra k odchodu

PRAHA / Až 300 tisíc ľudí dorazilo v sobotu do Prahy na Letnú, aby si pripomenuli tridsiate výročie pádu komunistického režimu a protestovali proti terajšiemu stavu politiky. Akciu zorganizoval spolok Milion chvilek. Zazneli výzvy premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) k odstúpeniu, opozičným stranám k vzájomnej spolupráci a ľuďom k väčšiemu zapojeniu do diania. Predseda vlády len zopakoval, že je skvelé, že ľudia môžu slobodne voliť a vyjadrovať svoj názor.

Podľa usporiadateľov na Letnú prišlo až 300.000 ľudí z celej republiky. Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka (ČSSD) polícia hovorí o 250.000 účastníkov. Dnešná akcie nadviazala na júnový protest proti premiérovi. Vtedy polícia spomínala na 200.000 zúčastnených, organizátori 250.000 a mobilný operátor 283.000. V novembri 1989, keď sa zrútil komunistický režim, pláň zaplnilo až 800.000 ľudí.

Výzva k odchodu 

Usporiadatelia vyzvali Babiša, aby odstúpil do konca roka, ak úplne nepreruší väzby so svojimi firmami a médiami a neodvolá ministerku spravodlivosti Mariu Benešovu (za ANO). Poukazovali na udalosti, ktoré sa odohrali od júnovej akcie. Zmieňovali vymenovanie Benešovej na post šéfky rezortu spravodlivosti, následné zastavenie premiérovho trestného stíhania aj zmienky prezidenta Miloša Zemana o udelenie abolície. Organizátori uviedli, že ak Babiš nevezme výzvu vážne, budú protesty pokračovať a bude o nich počuť aj v cudzine.

Babiš začiatkom roka 2017 previedol akcie svojich firiem kvôli zákonu o konflikte záujmov do zverenských fondov. Podľa kritikov svoj niekdajší holding Agrofert ale stále ovláda. Vicepremiér a šéf vládnych sociálnych demokratov Hamáček nevidí k odchodu Benešovej dôvod. Pre ČTK povedal, že voliči o majetkových pomeroch predsedu hnutia ANO vedeli.

Reakcia Babiša

Babiš dnes len zopakoval, že je skvelé, že ľudia môžu bez perzekúciou vyjadrovať svoje názory a slobodne voliť. Pripomenul, že jeho hnutie má v prieskumoch podporu takmer tretiny voličov. Zareagovať sa chystá vo svojom nedeľňajšom prejave k výročiu zamatovej revolúcie v Národnom múzeu.

"Neprotestuje proti výsledku volieb, protestujeme proti zneužívaniu moci tými, ktorí voľby vyhrali. Vari si môžu robiť čokoľvek? Vari si máme nechať všetko páčiť? Nikto si nemôže robiť čokoľvek, ani oni," uviedol hneď v úvode demonštrácie podpredseda Milióna chvíľok Benjamin Roll.

Usporiadatelia dnešného protestu vyzvali opozičnej ODS, Pirátov, ľudovcov, STAN a TOP 09, aby do roka predstavili program pre Česko a začali spolupracovať. Do volieb by mali vytvoriť koalície, vďaka tomu by mohli získať viac mandátov. Ľudia by sa potom mali aktívne do diania zapojiť a snažiť sa sami meniť veci k lepšiemu. Na pódiu o tom hovorili niekdajší disidenti Václav Malý či Dana Němcová. Na Letnej vystúpil aj pesničkár Jaroslav Hutka, ktorý rovnako ako pred 30 rokmi zahral svoju pieseň Náměšť.

Protesty aj v zahraničí

Do protestu sa zapojili aj českí krajania v zahraničí. Podľa koordinátorky Milióna chvíľok Michaely Lebeda sa zhromaždenie odohralo v 63 mestách v 30 krajinách.

Podľa zahraničných médií má tridsiate výročie nadobudnutia slobody pre mnoho Čechov horkosladkú príchuť. Pripomienka sa odohráva na pozadí obvinenia, že premiér spolupracoval s komunistickou tajnou bezpečnosťou, uviedla americká televízia CNN. Nemecká agentúra DPA píše o státisícovej demonštrácii na Letnej a "trvalom konflikte záujmov multimiliardára Babiša". Podľa agentúry Reuters sa premiér a prezident osláv skôr stráni a štvrť milióna ľudí sa v Prahe zhromaždilo proti nim z obavy, že chcú obmedziť demokraciu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy