Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šéfka Krajskej prokuratúry v Bratislave Kopčová skončila. Odvolal ju generálny prokurátor Čižnár
Zdielať na

Šéfka Krajskej prokuratúry v Bratislave Kopčová skončila. Odvolal ju generálny prokurátor Čižnár

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra pre televíziu JOJ potvrdila, že Kopčovú odvolal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Dôvodom boli prieťahy v jej konaní. Podľa Denníka N Kopčová o stoličku prišla, pretože osem rokov nerozhodla v prípade právnika Lóranta Kósu, ktorého polícia navrhla obžalovať z úverových podvodov. Generálna prokuratúra tiež preveruje veci, ktoré dozorovala.

Kósu podľa Denníka N navrhli v roku 2011 obžalovať, pretože sa spolu s ďalšími osobami mal chystať spáchanie úverového podvodu. Kopčová však nekonala. Pre denník tvrdila, že na prípad zabudla, keď menila kancelárie. Čižnár ju k pondelku pre prieťahy v trestnom konaní odvolal. Generálna prokuratúra už aj zverejnila výberové konanie na daný post. 

"Doktorka Kopčová bude naďalej pôsobiť vo funkcii prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave. V súčasnej dobe prebieha preskúmavanie trestných vecí, ktoré mala menovaná pridelené na výkon prokurátorského dozoru a podľa zistených skutočností bude rozhodnuté o vyvodení zodpovednosti," informovala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

"Článok v Denniku N som nečítala, ani čítať nebudem. Ale ak jeho obsahom niekto urobil zo mňa "Trnkovho človeka", tak Vás ubezpečujem, že som ním nikdy, možno na rozdiel od iných, nebola, nie som a ani nebudem," uviedla Iveta Kopčová vo svojom stanovisku. 

Kósa sa do povedomia verejnosti dostal nedávno

Spolu s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom mali obchodovať s nahrávkou Gorily. Vyplýva to z uniknutej inej nahrávky, ktorú zaistila polícia u Mariana Kočnera. Podľa nej Trnka a jeho kamaráti z rybačky Kósa a starosta obce Dolný Bar Oskar Bereczk chceli šéfovi Penty Jaroslavovi Haščákovi predať nahrávku Gorily.

Kočner, ktorý už mal nahrávku Haščákovi raz predať, si preto v roku 2014 zavolal Trnku, aby mu takpovediac vyčistil žalúdok. A nahral si to. "Môžeš mi povedať, prečo si mi nepovedal, že oni prišli za tebou s takýmto niečím, že vydierať Haščáka? Môžeš mi to vysvetliť? Čo tebe j…e? Ten Slavo je môj kamarát do p..i. Mám s ním rozbehnuté nejaké veci. Prečo si za mnou neprišiel, veď by som to bol vyriešil do p…i s tým Oskarom aj s tým Kósom. Tak by som tým k…om dal nejaké peniaze ja do p…e! Takto som ja prišiel o milión euro, ešte to neskončilo, lebo ja neviem, koľko dostal Kósa z toho," povedal Kočner. 

Hovorili aj o kupovaní poslancov 

V nahrávke pritom okrem Gorily a kupčenia s ňou dvojica rozpráva aj o kupovaní poslancov počas voľby generálneho prokurátora či úplatkoch.

"My sme tu mali tu komunikáciu Trnka-Kočner, kde nám odborníci povedali s takmer 99% istotou, že to je nie kompilát, že to je pravdivé," potvrdil ešte 30. októbra poslanec a predseda brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko. 

"Národná kriminálna agentúra sa predmetnou nahrávkou zaoberá, no bližšie informácie poskytovať nebudeme," píše sa v stanovisku Prezídia policajného zboru. 

Kočnerov tieň na padá aj na advokátov. Na nekalé praktiky upozorňuje aj advokátska komora: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy