Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najväčšia súkromná poisťovňa tlačí na lekárov, aby zmenili prístup k pacientom. Určila im kritériá
Zdielať na

Najväčšia súkromná poisťovňa tlačí na lekárov, aby zmenili prístup k pacientom. Určila im kritériá

BRATISLAVA / Zmeny v ambulanciách. Najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa zverejnila nový spôsob odmeňovania lekárov. Určila im štyri kritéria kvality. Je ňou dostupnosť u špecialistov, spotreba antibiotík, prevencia u všeobecných lekárov a používanie elektronického zdravotníctva.

S odmeňovaním lekárov s dôrazom na kvalitu začala súkromná poisťovňa ešte v lete 2018. "Zverejňujeme to lebo chceme, aby to ľudia vedeli, ak lekár predpíše menej antibiotík dostane zato viac zaplatené, ak príjme viac nových pacientov a návštevnosť s jednou diagnózou nebude veľká, opäť dostane viac peňazí a tak môže prijímať nových pacientov, a tým ľudia nebudú na špecialistov čakať,"  informoval riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti Marián Faktor. 

Viac zaplatené dostanú všeobecní lekári aj špecialisti za vystavenie elektronického receptu a tiež ak pozvú, a tým navýšia počty preventívnych prehliadok u svojich pacientov. "Sú veľké rozdiely v prístupe k prevencii. Vyšlo nám, že niektorí majú len 10-percent svojich pacientov a iní až 40-percent pacientov," pokračoval Faktor. Poisťovňa pritom zároveň zistila veľké rozdiely pri predpisovaní v počte liekov pri tých istých diagnózach. Zatiaľ odsledovali 200 internistov a pokračovať chcú u 2000 špecialistov. Lekárom posielajú písomné upozornenie.

"My im posielame list a prehľad o tom, koľko liekov na akú diagnózu predpísali. Nájdeme 15 najviac opakujúcich sa diagnóz a porovnávame ich spôsob liečby a predpísané lieky s inými lekármi, a informujeme ich o tom," poznamenal Faktor. 

Nastavovanie parametrov kvality je aj cieľom projektu stratifikácie nemocníc, práve tento projekt by do systému prvýkrát v histórií Slovenska priniesol merateľné kritériá výsledkov liečby, vďaka čomu by sa mala zlepšiť kvalita a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti. Najväčšia štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa prostredníctvom revíznych kontrol tiež cielene hľadá tých, ktoré plytvajú verejnými financiami pri predpisovaní liekov. "VšZP má vybudovaný systém kontroly a implementuje nové nástroje na odhaľovanie neefektivity, napr. počíta s posilnením revíznej činnosti lekárov," uviedlo v stanovisku ministerstvo zdravotníctva. 

Najčítanejšie správy