Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda plánuje nahradiť naše rodné čísla. Krok vyvolal veľkú kritiku
Zdielať na

Vláda plánuje nahradiť naše rodné čísla. Krok vyvolal veľkú kritiku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rozhodnutie vlády, ktorým Slovensko plánuje nahradiť naše rodné čísla bez-významovým identifikátorom fyzickej osoby, v skratke BIFO, vyvolalo rozruch. Súčasná koalícia dotyčný zákon už zrejme nestihne schváliť v parlamente, podľa opozície však nemal prejsť ani vládou. A kritika už vyšla aj z prostredia odborníkov na informatiku.

Možná je aj alternatíva, že tento návrh "vyšumí do stratena", vzhľadom na skutočnosť, že definitívnu bodku by mala dať až nová vláda, nový parlament.

"Rodné čísla sa na Slovensku používajú od roku 1954 a máme obavu, že v roku 2053 sa začnú vydávať duplicitné rodné čísla, a tým-pádom chcem troška predbehnúť dobu a uľahčiť občanom, že tieto rodné čísla postupne a prirodzene vymiznú z nášho života a budeme mať bez-významový identifikátor, ktorý nebude obsahovať ani údaje o pohlaví, ani o dátume narodenia " argumentuje ministerka vnútra Denisa Saková. 

Odborníci z IT sektora identifikovali viacero rizík a konštatujú, že tento návrh zákona je zlý. Tvrdia, že neprinesie žiadne benefity, iba ak viacero otáznikov. 

"Nemáme ani vyčíslené náklady, čo tá zmena bude stáť, nie je jasný plán, ako sa to má realizovať ďalej. V tom zákone je množstvo problematických častí, ktoré podľa nás vytvárajú veľké riziká. Tento zákon ako celok z nášho pohľadu sa má vrátiť na nejakú odbornú diskusiu," zhodnotil odborník na informačnú bezpečnosť Ľubor Illek. 

Všetky deti do 15 rokov dostanú občiansky preukaz. Vláda schválila návrh ministerky vnútra: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy