Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 8. novembra 1989
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 8. novembra 1989

ČESKO / SLOVENSKO / Siedmeho novembra 1989 vypukli v hlavnom meste Moldavskej socialistickej republiky Kišiňov občianske nepokoje. V gruzínskom Tbilisi spálili protestujúci sovietsku vlajku a skandovali: Dolu so Sovietskym zväzom. K narušeniam osláv víťazného októbra došlo aj v Litovskej socialistickej republike. Naša tlač nasledujúci deň, čiže presne pred tridsiatimi rokmi písala o nadšených robotníkoch, pripomínajúcich si revolúciu v Moskve.

Orgán ústredného výboru komunistickej strany Slovenska Pravda sa venuje oslavám sedemdesiateho druhého výročia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie v Moskve. Tie vyvrcholili tradičnou vojenskou prehliadkou a manifestáciou moskovských pracujúcich, na ktorej sa zúčastnili desaťtisíce Moskovčanov. Orgán Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky a slovenského výboru zväzu družstevných roľníkov Roľnícke noviny zase informuje, že stredoslovenskí poľnohospodári sa vydali cestou zvyšovania efektívnosti výroby.

Prácu, ktorú v minulosti vykonávalo sto brigádnikov zvládne teraz za pomoci kombajna len pätnásť ľudí. Na poslednej strane Pravdy sa čitatelia dozvedia, že šachový šampión Garri Kasparov vyhral nad komputerom dve partie. "Neviem si predstaviť, že by mohlo existovať niečo silnejšie, ako je ľudská myseľ" - komentoval svoje hladké víťazstvá nad umelým intelektom šachový majster sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy