Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Osem detí, ich mama a jej partner zostali na ulici. Aj vďaka TV JOJ sa našlo dočasné riešenie
Zdielať na

Osem detí, ich mama a jej partner zostali na ulici. Aj vďaka TV JOJ sa našlo dočasné riešenie

BRATISLAVA / Osem detí, ich mama a jej partner zostali na ulici. Po odvysielaní reportáže v televízii JOJ im vedenie hlavného mesta poskytlo dočasné bývanie v mestskej ubytovni. Pomoc ľuďom v podobnej situácii však podľa magistrátu nie je jednoduchá a nájsť dlhodobé riešenie trvá mesiace.

Pani Viere, jej ôsmim deťom a partnerovi, ktorí minulý týždeň ostali na ulici, podali pomocnú ruku okrem magistrátu aj viacerí ľudia, ktorí sa o ich príbehu dozvedeli. "Ďakujeme tým, ktorí nám pomohli aj čo sa týka jedla a aj oblečenia pre naše deti," uviedol Ján, partner pani Viery. Tie počas týchto dní absolvujú len provizórne vyučovanie, pod dohľadom mamy, v bratislavskej mestskej ubytovni, kde bývajú. "Učíme sa, nakúpila som im farbičky a perá a píšeme diktáty. Aspoň zatiaľ takto," povedala Viera, mama detí. 

Nemôže to však takto pokračovať, na čo rodinu upozornili pri dnešnej návšteve aj sociálni pracovníci. "Deti musia navštevovať školu. Máme sa rozhodnúť čo a ako ďalej, lebo ak nebudú navštevovať školu, tak sociálka môže zobrať aj prídavky," povedala Viera. Pani Viera si uvedomuje, že rozhodnutie kde chcú žiť musia spraviť najneskôr do týždňa. Od ich rozhodnutia závisí aj ďalšia pomoc od vedenia hlavného mesta. "Nechceli by sme preskakovať udalosti, v prvom rade musí rodina povedať, čo je v ich silách, čo sú ochotní spraviť a my k tomu vieme ponúknuť adekvátnu pomoc. Ale nevieme lúsknuť prstom a povedať, že nech sa páči kľúče od nového bývania," povedal Sergej Kára, splnomocnenec primátora. 

A niekedy to môže trvať aj niekoľko mesiacov. Mesto priznáva, že je to problém a nielen pre to, že je to rodina, ktorá má dvoch dospelých a osem detí. Rovnaké by to bolo aj pri štvorčlennej rodine či pri slobodnej matke s jedným dieťaťom. Chybný je totiž systém. A to aj keď dodržíte postup a svoju situáciu nahlásite. "V prvom rade je na pomoc obec alebo mesto, kde máte trvalý pobyt alebo tam, kde sa priamo nachádzate. V prvom rade je treba povedať, že neexistuje v rámci Bratislavy žiaden prístup, ktorý by umožnil tú krízu vyriešiť," povedal Sergej Kára. A to aj napriek tomu, že podobných prípadov ako je prípad pani Vierky pribúda. 

V hľadaní bytu či domu rodine pomáhajú aj známi či neznámi na sociálnych sieťach. A pani Viera priznáva, že jej osem detí znáša situáciu ťažko. "Čakajú ledva, kedy odídeme," dodala mama. 

Na Spiši ostalo až 13 ľudí na ulici. Požiar im zobral strechu nad hlavou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy