Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Bratislave vznikajú nelegálne zvieracie cintoríny. Odborníci upozorňujú, že to môže byť pre ľudí nebezpečné
Zdielať na

V Bratislave vznikajú nelegálne zvieracie cintoríny. Odborníci upozorňujú, že to môže byť pre ľudí nebezpečné

BRATISLAVA / V Bratislave žije viac než 25-tisíc psov a ďalšie tisíce iných domácich zvierat. Mesto ale nemá pozemok, kde by ich mohli majitelia pochovať. Ľudia to riešia rôznymi spôsobmi. Zvieratá končia v kafilérii, alebo ich pochovajú v záhrade či v lese. Ak tak urobíte na cudzom pozemku, hrozí vám vysoká pokuta.

V bratislavskej mestskej časti Petržalka v blízkosti Veľkého Draždiaka ľudia v lesoparku pochovávajú svojich miláčikov. "Videla som tu raz rodinu, ktorá sem svojho miláčika priniesla a pochovali ho s veľkým smútkom. Mama plakala, deti tiež boli smutné, bolo to pre nich také miesto, ktoré oni považovali za dôstojné," opísala situáciu obyvateľka Bratislavy Elena Pätoprstá. Podľa vyjadrenia veterinárov za pochovávanie zvierat na cudzom pozemku hrozí pokuta od 400 do 1000 eur. 

Je možné zvieratá pochovávať do zeme ale môže to urobiť majiteľ pozemku, alebo musí mať na to súhlas od majiteľa pozemku. "Pri vlastnom pozemku musí spĺňať podmienky 500 metrov nesmie byť zdroj pitnej vody a od susedovej záhrady, či pozemku," 

Ako nám povedali obyvatelia Petržalky, je tam veľmi vysoká hladina podzemnej vody a preto by uhynuté zvieratá nemali byť pochované.  "Nie je to veľmi dobré ľudia by si to mali uvedomiť, že toto naozaj nie je správne riešenie, ale pravda je taká, že ten výber cintorína pre psíkov a iné zvieratká nie je šanca, pochovávať na nejakom kultivovanom mieste," vysvetlil Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR. 

Zaujímali sme sa na magistráte, či mesto neplánuje zriadiť cintorín pre zvieratá. "Samostatný mestský zvierací cintorín, alebo vyčlenenie nejakého pozemku na vybudovanie mestského zvieracieho cintorína, nad tým momentálne neuvažujeme," informoval Peter Bubla, hovorca magistrátu. V bratislavskej mestskej časti Dúbravka je jediný zvierací cintorín v Bratislave. Napriek tomu, že už pred tromi rokmi mohol byť otvorený, stále je mimo prevádzky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy