Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fedor Flašík sa nečakane zjavil v sídle Smeru. Nevyhol sa otázkam ohľadom financovania strany
Zdielať na

Fedor Flašík sa nečakane zjavil v sídle Smeru. Nevyhol sa otázkam ohľadom financovania strany

BRATISLAVA / "Zverejnenej nahrávky sa nebojím a dobre spávam" - takto reagoval v telefonickom rozhovore Fedor Flašík krátko po zverejnení zvukovej nahrávky s názvom Gorila. V utorok sa však nečakane objavil v sídle strany SMER, a preto sa nevyhol ani kamerám a novinárskym otázkam o financovaní tejto strany.

"Musíte sa spýtať pána Fica, čo mal na mysli." Takto reagoval spoluzakladateľ strany smer sociálna demokracia Fedor Flašík na časť zverejnenej nahrávky. Podľa nej si vraj z 250 miliónov korún, ktoré pre stranu získal, odkrojil nejaké milióny aj pre seba. "Toto je kľúčový dôkaz voči Robertovi Ficovi a voči strane SMER," poukázal na tlačovej besede líder OĽaNO Igor Matovič. 

Pred dvoma týždňami sa ukázalo, že kauza Gorila nemusí byť len o tom, či v byte na Vazovovej Robert Fico pil alebo nepil kolu. O závažných podozreniach pri financovaní kampane v roku 2002 však v utorok podľa Flašíka ani nehovorili. "Sa musíte opýtať pána Fica. Ja nemôžem komentovať výroky pána Fica. Keď sa dvaja rozprávajú," reagoval Flašík. 

Po zverejnení zvukovej nahrávky z roku 2006 sa novinári Roberta Fica aj pýtali. Ten však akékoľvek spájanie s kauzou Gorila naďalej odmieta."Nerobte si zo smeru očistec. Smer nemá s gorilou vôbec nič spoločné. Nič," vyhlásil Fico čerstvo po zverejnení nahrávky. 

Flašíkových 250 miliónov

Expremiér viackrát zopakoval, že nemieni relativizovať význam zvukovej nahrávky, lebo chce, aby bola Gorila vyšetrená. Samotnú sumu 250 miliónov na kampaň dnes odmietol komentovať aj Flašík. Reagoval len veľmi stroho. "Netusím, tak asi ju niekto vylosoval," odpovedal na margo spomínanej sumy. 

Na spomínanej nahrávke tiež hlas podobný Robertovi Ficovi hovorí, že situáciu musel riešiť vyčistením strany. Odísť mal Flašík a jemu blízki ľudia. Spoluorganizátor vtedajšej kampane však poprel, že by boli dôvodom chýbajúce či čierne peniaze. "Oni boli nahnevaní, že vraj kvôli nejakým Babišovým peniazom. To ste počuli, to ste písali, že som od Babiša zobral že vraj. Tak sa ho choďte opýtať," odkázal Flašík. 

Financovanie strany Smer

Zároveň poprel, že by išlo o nelegálne peniaze. Sebavedome, no zároveň veľmi stručne odpovedal na všetky otázky.
"Neviem, čo sú nelegálne peniaze z obdobia 2002," poznamenal Flašík. "Určite boli v účtovníctve. Určite všetky boli na kampaň," dodal.

"Fico hovorí, ale my máme čisté účtovníctvo. Ale úplatky v kešeni nie sú žiadne účtovníctvo," oponoval. Ako a koľko peňazí SMER získal a ako ich zaúčtovali, odmietol po Robertovi Ficovi vysvetliť aj samotný Flašík. Podľa neho Robert Fico nemusel mať v tom čase o kampani všetky informácie.

Poslanci reagujú na uniknutú nahrávku Gorila. Fico svoju tlačovku ani nedokončil: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy