Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Oheň v paneláku môže byť fatálny. Odborník radí, ako sa správať a nepanikáriť
Zdielať na

Oheň v paneláku môže byť fatálny. Odborník radí, ako sa správať a nepanikáriť

BRATISLAVA / Oheň v panelákoch často máva fatálne následky až straty na životoch. Najčastejším dôvodom smrti nie je oheň, ale dym. Väčšinou sa ľudia dostanú do život ohrozujúcej situácie tak, že spanikária a nevedia čo robiť.

Podobný prípad sa stal asi pred mesiacom v bratislavskej Rači. V byte,v ktorom vypukol požiar, sa nachádzala matka so svojim synom. Podľa zdroja blízkeho k vyšetrovaniu, mala matka zavolať aj pomoc. Aj napriek snahe záchranárov sa im však pomôcť nedalo. Obaja sa udusili dymom. Hasiči preto upozorňujú,že je nesmierne dôležité vedieť,ako sa v takýchto prípadoch máme správať. V prvom rade, byt, v ktorom začne horieť a oheň nedokážete uhasiť, musíte okamžite opustiť. Veľmi dôležité je zatvoriť dvere. Zabránite tak tomu, aby sa oheň šíril na chodbu a do ďalších bytov. Ak sa napríklad zobudíte na to, že v byte horí a priestor je zadymený, zbystrite pozornosť. "Je dôležité, aby ste sa dostali čo najnižšie k zemi. Buď ísť po štvornožky alebo až po ležiačky. Chrániť si nejakými improvizovanými prostriedkami dýchacie ústrojenstvo. Mokrá šatka, uterák a proste postupovať von z bytu," uviedol Radoslav Puhovich, veliteľ družstva HS Petržalka. 

​Pri zemi je chladnejšie a lepšie sa tam dýcha, pretože horúci vzduch sa usadzuje od vrchu. Pokiaľ sa k žiadnej tekutine nedostanete, tak sa v krajnom prípade odporúča použiť vlastný moč.Naproti tomu,posledný dýchateľný vzduch sa nachádza medzi oblečením a telom. Môže sa ale stať, že horí v iných priestoroch paneláku a vy zacítite dym. Keď otvoríte dvere,čaká vás pohľad na zadymenú chodbu.V takom prípade vás panika môže dostať do problémov. "V žiadnom prípade neopúšťajte svoj vlastný byt, lebo by ste sa mohli udusiť na chodbe. Pokiaľ sa nachádzate na vyššom poschodí,vznikne komínový efekt, kedy vlastne dym stúpa nahor a vy by ste v únikovej ceste mohli sa udusiť," povedal hasič. 

V takom prípade teda okamžite zatvorte dvere, okolie dverí utesnite mokrým uterákom a taktiež pozatvárajte všetky okná, aby ste zabránili už spomínanému komínovému efektu.Ak sú všetky časti vo vašom byte zadymené, dostaňte sa na balkón. "Snažte sa privolať pomoc nejakým mávaním, bielou plachtou," pripomenul Radoslav Puhovich. Našu záchranu môže skomplikovať aj to,že chytíme kľučku na dverách. Ak je za nimi požiar,kľučka je horúca a my si spálime ruku. "V tom prípade máte veľmi sťažený pohyb chodenia. Po štyroch prejdite ku dverám, obzrite si ich či spod nich nedymí, ten dym tak bafká, ale urobte prvú vec. Chyťte tú kľučku vrchnou časťou. Keď si popálite vrchnú časť ruky, ešte stále môžte byť na štyroch a môžte s tou rukou pracovať," dodal hasič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy