Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Riziká sedavej práce ukázali vedci na figuríne. Takto nechce vyzerať snáď nikto
Zdielať na

Riziká sedavej práce ukázali vedci na figuríne. Takto nechce vyzerať snáď nikto

LONDÝN / Ak sa pracovné podmienky úradníkov nezmenia, už onedlho môžu trpieť mnohými nepríjemnými zdravotnými komplikáciami. Upozorňujú na to vedci, ktorí vytvorili model človeka pracujúceho v kancelárii, na ktorom všetky komplikácie dobre vidieť.

Emma, model dlhoročnej úradníčky, má príznaky rôznych zdravotných problémov, ktoré podľa výskumníkov hrozia ľuďom so sedavým zamestnaním. Je zhrbená, čo spôsobilo jej sedenie za počítačom, svaly na nohách má oslabené a trpí kŕčovými žilami. Má neustále podráždené a suché oči, za čo môže nekvalitný vzduch v kancelárii.

Okrem toho má bledšiu pleť, ekzém vyvolaný stresom, oveľa viac chĺpkov v nose, ktorý je opuchnutý. Emma skrátka trpí najčastejšími zdravotnými problémami, ktoré budú podľa štúdie trápiť ľudí v kanceláriách o 20 rokov, ak sa nezmenia ich súčasné pracovné podmienky. Zo štúdie, ktorú vedci vypracovali vyplýva, že až tretina britských úradníkov strávi denne sedem až deväť hodín sedením za stolom.

Zamestnávatelia môžu svojim zamestnancom pomôcť tým, že upravia ich pracovné prostredie. Vytvoria viac priestorov, kde si budú môcť ľudia oddýchnuť. Pripravia im také podmienky, aby nemuseli po celý čas iba sedieť. Práve dostatok pohybu, časté prestávky a stop neustálemu hľadeniu do monitora je podľa vedcov kľúč vedúci k záchrane. V opačnom prípade podľa nich hrozí, že takýchto ľudí budú naše kancelárie už čoskoro plné.

Pozrite si čo robiť v prípade bolestí chrbta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy